2024. április 26., péntek

Nagybecskereki Vízművek: Még az idén rendeződik az ivóvíz-ellátás

Kisebb, adminisztrációval kapcsolatos késés ellenére nincsen komolyabb fennakadás a nagybecskereki víztisztító berendezés felszerelése körül. Az önkormányzatban továbbra is azt hangoztatják, hogy annak ellenére is, hogy a látványos munkálatok ugyan még nem kezdődtek el, betartják az ígéretet, és még 2015 végéig megoldódik Nagybecskereki ivóvízellátása. Ezt Siniša Gajin, a Városi Vízművek Közvállalat sajtófelelőse is megerősítette.
Az illetékes kijelentette, hogy a víztisztító berendezés felszerelése, kipróbálása után végérvényesen megoldódik a nagybecskerekiek egyik legnagyobb problémája, amely már több mint tizenegy éve vár megoldásra.

Egészséges csapvizet ígérnek az illetékesek – Tiltakozás tavaly a városháza előtt (Fotó: Kecskés István)

Egészséges csapvizet ígérnek az illetékesek – Tiltakozás tavaly a városháza előtt (Fotó: Kecskés István)

Nagybecskerek önkormányzata ez év februárjában írt alá szerződést az olasz Zilio csoportosulással. A szerződés értelmében a beruházó vállalta, hogy nyolc hónapon belül egészséges (arzénmentes) ivóvizet biztosít a nyolcvanezer lakosú város polgárai számára. A Városi Vízművek sajtószóvivője szerint a városi közigazgatás kiadta a lokációs engedélyt, amit a beruházó beépített a fő kivitelezési tervbe, amit remélhetőleg már a napokban megkap az önkormányzat. Attól számítva pedig – a lehető legrövidebb időn belül (szeptember 15-ig) – kiadhatják az építési engedélyt, és megkezdődhet a víztisztító berendezés felszerelése a vízművek Szentmihályi úton levő részlegének az udvarában. Közben a beruházó elkészítette a környezetvédelmi tanulmányt, és megkezdte a szükséges berendezés beszerzését is. A Városi Vízművek pedig három új kutat fúratott, hogy – a meglévőkkel együtt – biztosítsák a szükséges vízmennyiséget.

A 42 vajdasági vízvezeték közül csak hétnek kifogástalan a vize. Közép-Bánátban a legrosszabb, ahol a vezetékes víz 96,4 százaléka vegyileg vagy mikrobiológiai szempontból nem megfelelő. A legnagyobb probléma a víz magas arzéntartalma, ami miatt a tartományi egészségügyi felügyelőség 2004-ben betiltotta a nagybecskereki vízvezeték használatát. Az önkormányzat 2012-ben szerződést írt alá egy német társasággal a vízgyár építéséről. A 26 millió eurós beruházást azonban a hatalomváltás után leállították.

A mostani hatalom szerint az olaszokkal megkötött szerződés a jelenlegi helyzetben a lehető legjobb megoldás. A város ugyanis nem ruház be egy drága vízgyárba, nem adósodik el, hanem csak a szolgáltatásért fizet majd. Ugyanakkor a beruházónak is megvan a számítása, mert 6,5 millió eurós beruházásból a következő húsz év alatt negyvenmilliós jövedelemre számít.