2024. április 26., péntek

Falunap és templombúcsú Muzslyán

Szeptember 10-e és 13-a között nagyszabású rendezvénysorozattal várják Muzslyán a vendégeket a Falunapra és a Templombúcsú megünnepelésére. Az ünnepséget hagyományosan Mária napjához közelebb eső hétvégén tartják.

A Mária szent neve plébániatemplom (Fotó: Kecskés István)

A Mária szent neve plébániatemplom (Fotó: Kecskés István)

Az idén a szokásosnál is alaposabban készülnek, mert a fennállásának a 125. évfordulóját ünnepelik a legnagyobb magyar többségű közép-bánáti helyi közösségben. Muzslya a múlt század hatvanas éveiig önálló falu volt, majd Nagybecskerek helyi közössége lett. A legújabb népszámlálási adatok szerint 8100 lakosa van, ebből 6500-an magyarok.
A rendezvények sorozata szeptember tizedikén, csütörtökön kezdődik, amikor a Mária szent neve plébániatemplomban, az esti szentmise után közös hangversenyt tartanak a nagybecskereki Josif Marinković zeneiskola növendékei és a muzslyai zenetanárok.
Pénteken a kiállítások sorozata nyílik meg az egykori Piros Csizma épületében, amelyeket a tűzoltók, a nőszervezet, a helybeli rádióamatőrök, a hagyományápolók és az amatőr képzőművészek szerveznek. Az esti szentmise után a Don Bosco kórus hangversenye van műsoron, az amatőr képzőművészek egyesülete (MAKK) pedig nyilvános szabadtéri rajzolást szervez.

Szombaton a délelőtti hálaadó szentmise után fogadás lesz a községházán, majd pedig díszülést tart a Helyi Közösség Tanácsa. Ezen beszámoló hangzik el a település 125 éves történetéről, és kiosztják a hagyományos elismeréseket azoknak, akik kimagasló közösségi munkát végeztek az elmúlt időszakban. Délután művelődési műsort mutatnak be a helybeli Petőfi Sándor MME székházában, amelyen fellépnek a környező települések műkedvelői és a budapesti Musica Sacra kamarakórus is. A fiatalokat az esti órákban a magyarországi testvértelepülés, Mindszent együttese szórakoztatja. Szombaton este a plébániatemplomban hangversenyt tart a Musica Sacra kamarakórus.
A felsoroltakon kívül számos sportrendezvényt tartanak, és persze nem marad el a kirakodóvásár és a népünnepély sem.