2024. április 26., péntek

Megteltek a szórványkollégiumok

Egy-egy osztályra való új lakóval bővült a muzslyai Emmausz és a Boldogasszony Iskolanővérek Nagybecskereki Leánykollégiuma

Tegnap délután fogadónap volt a bánáti katolikus szórványkollégiumokban. A muzslyai Emmausz és a Boldogasszony Iskolanővérek Nagybecskereki Leánykollégiumában hálaadó szentmisével és szülői értekezletekkel készültek az új tanévre. Mindkét kollégium egyaránt 18-18 új lakóval gyarapodott.
Az Emmausz fiúkollégiumban külön szülői értekezletet tartottak az elsős diákok és szüleik részére, majd pedig a már bennlakókkal is elbeszélgetett Kalapis Stojan atya, kollégiumvezető és a nevelőtanárok. Ezt követően hálaadó szentmisét tartottak a Mária Szent Neve plébániatemplomban, majd pedig fogadást rendeztek a szülők számára.

Befejezés előtt az Emmausz kollégium tornaterme (Fotó: Kecskés István)

Befejezés előtt az Emmausz kollégium tornaterme (Fotó: Kecskés István)

– Az idén 18 elsős kollégistát vettünk fel, ami egy szép szám, hiszen egy osztályra való új diák érkezett hozzánk. A kollégisták zöme a bánáti szórványtelepülésekről való, de vannak bácskaiak is. Ebben a tanévben összesen hatvanhárman lesznek. Ez számunkra azt is jelenti, hogy lesz elegendő munka. Egy szép újdonsággal várjuk a kollégistákat – az pedig egy korszerű tornaterem, amelyre már hosszabb ideje nagy szükség volt. Folyamatban van a belső berendezése, és ahogy az időjárási körülmények azt megkövetelik, attól kezdve birtokba vehetik majd a fiúk. Ezáltal szabad idejüket a lehető leghasznosabban tölthetik majd el. De lehetőség lesz majd arra, hogy a tornatermet, meghatározott időszakban más sportolni vágyók is használják – nyilatkozta tegnap lapunknak Kalapis Stojan szalézi szerzetes, kollégiumvezető.

Tervben van, hogy a tornaterem tetőterében még egy tanulószobát és néhány lakószobát építsenek. Ennek a megvalósítása a további támogatásoktól függ.
A Boldogasszony Iskolanővérek Nagybecskereki Leánykollégiumában szintén 18 új kollégistát vettek fel. Eddig még nem volt év, amikor ekkora számú új kollégistával gyarapodtak. Ezzel a kollégista lányok száma elérte az 51-et. Negyvennégyen a nagybecskereki épületükben a többiek pedig a rend muzslyai házában lesznek elszállásolva. Tegnap délután ebben a kollégiumban is fogadták a diáklányokat és a szüleiket.
– Nagyon örülünk, hogy ekkora létszámmal gyarapodtunk. Mondhatom, hogy ezzel gyakorlatilag teljesen megtelt a létszám. A lányok Bánát és Bácska településeiről érkeztek: Péterrévéről, Magyarcsernyéről, Ürményházáról, Módosról, Nagykikindáról, Törökbecséről, Bácsföldvárról, Székelykevéről, Kisoroszról, Moholról, Tóbáról, Tordáról, Szajánból, Keveváráról, Nezsényből. A legtöbbek az Egészségügyi iskolába, a Gimnáziumba, valamint az Uroš Predić és a Nikola Tesla középiskolákba járnak – mondta Julianna nővér, kollégiumvezető.
Mint hallottuk, ebben a tanévben nyolc végzős középiskolásuk lesz. Hogyha jövőre is megmarad a kollégium iránti érdeklődés jelenlegi szintje, akkor szóba kerülhet a kollégium bővítése.
A Boldogasszony Iskolanővérek Nagybecskereki Leánykollégiuma 1995-től fogadja a továbbtanuló leányokat, 2002-ben pedig Muzslyán megnyílt az Emmausz fiúkollégium is. Ma a Nagybecskereken tanuló magyar középiskolásoknak csaknem a fele ebben a két kollégiumban lakik. A bánáti szülőknek nagy segítséget nyújtanak az egyházi kollégiumok. Gyerekeik jó körülmények között, anyanyelvükön tanulhatnak. Nemcsak, hogy tanulnak, hanem megfelelő nevelésben is részesülnek. A tanulás mellett egyéb aktivitásban is kivehetik a részüket, alkalmi műsorokat, kirándulásokat szerveznek a részükre. A kollégiumok nélkül sok bánáti fiatal – anyagiak hiányában – nem tanulhatna tovább.
A katolikus kollégiumok ünnepélyes püspöki tanévnyitója szeptember 24-én, Szent Gellért napján lesz a nagybecskereki Székesegyházban.