2024. április 26., péntek

Újdonságok a diáksegélyezésben

Szeptember 17-éig várják a középiskolások, egyetemisták jelentkezését a diáksegélyezők

Az idén egységes pályázatot írtak ki a vajdasági diáksegélyező egyesületek – a Bethlen Gábor Alap és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával – a középiskolások és az egyetemi hallgatók támogatására. Szeptember közepéig várják az érdekeltek jelentkezését. Újdonság, hogy a jövőben a diáksegélyező egyesületek közvetlenül rendelkeznek az általuk begyűjtött és megpályázott támogatásokkal. Az, hogy közvetlenül kapják majd a támogatást, azt jelenti, nincs olyan közvetítő szervezet, amely bizonyos százalékot levon költség címén, és az így megmaradt összeget is a fiatalok támogatására fordíthatják.

A diáksegélyezés aktuális kérdéseiről Hajnal Jenőt, az MNT elnökét és Fleis Anasztáziát, a szabadkai KODDE elnökét kérdeztük.

– A Magyar Nemzeti Tanács 2010-ben elfogadott oktatásfejlesztési stratégiájával összhangban az ösztöndíjazásnak és a diákhitelezésnek három új programját indította el, ugyanakkor bár nem volt közvetlen szándék, az akkor még kiválóan működő diáksegélyezési rendszernek a leépítése lassan elkezdődött, hiszen a rendszer hatékonyságának és koordinációjának növelése címén épp azt a fontos szerepüket veszítették el a vajdasági diáksegélyező egyesületek, amely végett létrehozták őket: a támogatás mellett minél szorosabb, közvetlen emberi és támogatási kapcsolat kialakítása a továbbtanuló fiatalokkal és szüleikkel – szögezte le Hajnal Jenő. Mint hozzátette, éppen ezért napjainkban a diáksegélyező egyesületek feladatának megújítását valójában hagyományos jótékonysági tevékenységük felelevenítésében, új elemekkel való kibővítésében látja. Abban segíteni őket, hogy eszközzé válhassanak a szülői, a pedagógus- és a diákközösségek magyar szellemiségű formálásában, fejlesztésében és megerősítésében.

– Ezért ültem össze a mára már csak négy diáksegélyező egyesületre zsugorodott mozgalom vezetőivel, hogy a találkozón az együttműködés megújítási lehetőségeit, új formáit, fejlesztését megtárgyaljuk. A képviselők beszámoltak a 2012-ben létrejött együttműködésben történt tapasztalataikról, meglátásaikról, valamint jövőbeni elképzeléseikről.

 EZENTÚL EGYSÉGES PÁLYÁZAT

A megbeszélés során megállapodás született egy új együttműködési szerződés aláírásáról a Nagybecskereki Diáksegélyező Egyesület, a szabadkai Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület, az Újvidéki Diáksegélyező Egyesület, valamint a Zentai Diáksegélyező Egyesület között. A találkozón arról is megállapodtunk, hogy a Bethlen Gábor Alap és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával a vajdasági magyar diáksegélyező egyesületek a 2015–2016-os tanévtől kezdve – az utóbbi néhány év tapasztalatait szem előtt tartva, hiányosságait pedig kiküszöbölve – egységes pályázatot hirdetnek meg folyó év augusztusa és októbere között a középiskolás diákok és a felsőoktatási hallgatók támogatására figyelembe véve, gazdagítva és segítve a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramját.

A jövőben a diáksegélyező egyesületek közvetlenül rendelkeznek az általuk begyűjtött és megpályázott támogatásokkal. Bízom abban, hogy megújuló hittel, bizakodással és régi-új szerepvállalásukkal a vajdasági magyar diáksegélyező egyesületek képesek lesznek még inkább eleget tenni továbbtanulást segítő, a fiatalokat továbbtanulásra biztató, azok élet- és családi körülményeire odafigyelő tevékenységüknek – alkalmazkodva azokhoz az új feltételekhez és lehetőségekhez is, amelyeket a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíj-, demonstrátori, szakkollégiumi és egyéb, fiatalokat segélyező programjai kínálnak – hallottuk az MNT elnökétől.

MÁR ÉRDEKLŐDNEK A FIATALOK

Fleis Anasztázia, a KODDE elnöke lapunknak elmondta, hogy tavaly a négy diáksegélyező egyesület 1100 diákot számlált, akik érvényes pályázatot nyújtottak be. A legnagyobb közösségi portálon ez idáig 500 gyermek nézte meg a pályázati kiírást, a kitöltendő űrlapot pedig 321-en töltötték le. A pályázatra kérelem azonban még nem érkezett, hiszen a tanintézmények még nem kezdtek dolgozni, a pályázathoz pedig igazolást is mellékelniük kell a diákoknak az iskolákból. A diákok egyszeri, mintegy 10 ezer dináros támogatásban részesülhetnek.

A pályázatra főként középiskolások jelentkezését várják, akiknek a tanulmányi eredménye nem lehet 3,50-nél alacsonyabb. Az iskolai igazoláson kívül mellékelni kell a szülők jövedelemigazolását és egy családrajzot. Ezenkívül a diáksegélyezők honlapján megtalálható űrlapot kell letölteni, vagy igényelni, a KODDE esetében például Szabadkán, az Ago Mamužić utca 13-as címen, a második emeleten. A diákok támogatására szánt pénzeszközöket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. biztosította. A jelentkezési határidő 2015. szeptember 17., a kifizetésekre pedig várhatóan karácsony előtt kerül majd sor.