2024. április 26., péntek

Megújul a Belgrád–Bar vasútvonal

Jövőre megépül az autópálya is Ništől Koszovóig

Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter két komoly infrastrukturális beruházást jelentett be. Az egyik a Niš–Merdare–Pristina–Durrës autópálya, a másik pedig a Belgrád–Bar vasútvonal felújítása.
A miniszter elmondta, hogy 2016 harmadik harmadában elkezdik építeni a Belgrád és Tirana közötti, 11-es közlekedési folyosó részét képező Niš–Merdare szakaszt. Mihajlović szerint a fontos balkáni csomópontokat és országokat összekötő autóút gazdasági lökést ad a szerbiai vállalatoknak. Jelenleg folyik a műszaki dokummentáció kidolgozása, és ez 2016 közepéig elkészül. A 11-es közlekedési folyosó szerbiai szakasza 77 kilométer. A Čačakig és Preljinéig haladó szakasz pedig 2017 közepére készül el – emelte ki Mihajlović.

– Aleksandar Vučić legutóbbi hivatalos bécsi látogatásán találkozott az Európai Unió és a régió vezetőivel. A miniszterelnök a részvételével tovább folytatta az elmúlt egy év során elkezdett munkát, és az általa korábban javasolt projektek mostanra beépültek az európai közlekedési rendszer tervezetébe. Szerbia a régió egyetlen országa, amely javasolta 10-es és a 11-es közlekedési folyosó megépítését – magyarázta Mihajlović, majd hozzátette, hogy a 10-es folyosó 2016 végéig készül el.
Az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter ugyanakkor elmondta, hogy a Belgrád–Bar vasútvonal felújításának 2016 közepére kell elkészülni. A vasútvonal felújításának pénzügyi keretét oroszországi hitelből biztosítják, és a munkálatok után a közlekedő vonatok elérhetik az óránkénti 80–90 kilométeres sebességet. Az elmúlt 10–15 évben nem fektettek semmit az adott vasúti szakaszba – mutatott rá a miniszter.
Mihajlović elmondta, hogy minden közvállalatot, beleértve a Szerbiai Vasútforgalmi Vállalatot is, fenntartható céggé alakítanak át. Az átszervezés után három részre szakad a Szerbiai Vasutak Közvállalat: külön egységet alkot majd az utasszállító, a teherszállító és az közműhálózatot karbantartó részleg, mivel a jelenlegi feltételek között működő részlegek 1-2 évnél tovább nem tudnak fennmaradni. Ki kell fizetni a sok évre visszemenő adósságot, hiteleket, és meg kell oldani az évek során felhalmozódott problémákat. Az idén biztosan senkit nem bocsátanak el a vasúti társaságtól, de szeptemberben elemzést készítenek a közvállalat optimális működési feltételeinek megteremtéséről – fejtette ki a miniszter.
– Nem engedhetjük meg, hogy a vonatok 30 kilométeres óránkénti sebességel közlekedjenek, ezért a Belgrád–Budapest vasútvonal és a Görögországig haladó vonal felújításával összekötjük az országot Európa többi részével – szögezte le Mihajlović.