2024. április 26., péntek

Utazási és egyéb támogatások

Középiskolások utazási és bentlakási költségeihez járul hozzá Kishegyes község önkormányzata
Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a diákok idehaza (a szülőföldön, Szerbiában) járjanak középiskolába

Kishegyes község önkormányzata az idén is kiírta az utazási költségek támogatására vonatkozó pályázatát diákok számára. Ezt a támogatást minden utazó középiskolás igényelheti, és amint megtudtuk, nagy valószínűséggel meg is fogja kapni. Mohácsi Zoltán alpolgármester arról számolt be lapunknak, hogy a támogatási pályázatot a családok nehéz anyagi helyzetére való tekintettel írták ki, és vannak kiemelt kategóriák.

– Az utazási támogatás egy program része, amely diákjaink segítéséről szól, és más támogatások is a részét képezik. Az önkormányzat idén is felmérte annak súlyát, hogy a családok milyen nehezen tudják iskoláztatni gyerekeiket, és ennek megfelelően tette meg a szükséges lépéseket. Az önkormányzat megegyezett a topolyai Generali Transport Companyval a különböző kedvezményekről, amit ők tudnak biztosítani, és ehhez társítottuk a saját eszközeinket. A két forrásból származó támogatásnak köszönhetően, amit a fuvarozó cég és az önkormányzat nyújt, 50 százalékos kedvezmény áll össze, amivel a diákjainkat támogatjuk. A színkitűnő diákok esetében százszázalékos támogatásról beszélhetünk, emellett a szociális segélyt felhasználó családok gyerekeinek is teljes mértékben finanszírozzuk az utaztatását. Azt külön hangsúlyoznám, hogy a családok maguk döntik el, hogy melyik fuvarozócéget választják. Az önkormányzat minden esetben biztosítja a támogatást, nem biztos azonban, hogy az adott cég is ad kedvezményt a diákoknak – mondta el az alpolgármester.

Az önkormányzat az utazási támogatás mellett más módon is segíti a középiskolás diákokat. A bentlakó tanulók számára a lakhatási költségek jelentenek megterhelést, ezért erre vonatkozóan is lehet költségtérítést igényelni, tudtuk meg Mohácsitól.

– A diákotthon esetében résztámogatást nyújtunk a diákoknak, ami nagy segítséget jelent. A szociális segély felhasználói és a színkitűnő diákok számára ez esetben is százszázalékos támogatást nyújtunk. Ugyancsak részleges költségtérítésben tudjuk részesíteni a magánszállást választó diákokat, akik valamilyen ok miatt nem jutnak be a diákotthonba. Ez a támogatás megegyezik a diákotthonos tanulóknak járó támogatás összegével. Fontos tudni, hogy csak abban az esetben adjuk meg ezeket a támogatásokat, ha a diák Kishegyestől 30 kilométernél távolabbi helységben jár iskolába – számolt be az alpolgármester.

A különböző támogatási formák együttesen számottevő támogatást jelentenek a diákok számára, véli Mohácsi, aki azt is elárulta, hogy támogatásoknak egy külön célzatuk is van.

– Szeretnénk ahhoz is hozzájárulni, hogy a fiatalok itt, Szerbiában járjanak középiskolába. Sajnos, az a tapasztalat, hogy akik külföldön fejezik be a középiskolát, azok nagyon kis számban térnek haza a szülőföldjükre, s ezáltal is gyöngül a közösség. A támogatás révén is megpróbálunk ezen a tendencián változtatni – hangoztatta az alpolgármester.

A pályázat egész évben nyitva lesz az esetleges átiratkozások miatt, az igénylési űrlapokat pedig a községháza ügyfélszolgálatánál lehet beszerezni. Mohácsi minden középiskolást bátorít, hogy kérelmezzék, mert aki teljesítette a pályázati feltételeket, az idáig mind megkapta a támogatást.