2024. április 26., péntek

Nevenincs történet

Azt vesszük észre, hogy egyik napról a másikra ez a világ teljesen megváltozott! Ma már semmi sem az, aminek látszik, illetve nem az már, aminek hisszük. Ami most zajlik, annak nincsen még „becsületes” neve sem. Az események hihetetlenül felgyorsultak. Ezeket a folyamatokat csupán az idő távlatából érthetik meg azok, akik akkor még abban a helyzetben lesznek, hogy azt megtegyék. Továbbra is vannak, akik megpróbálják kizárólag gazdasági okokkal magyarázni a történéseket. Mások szerint viszont ez elsősorban politikai és geostratégiai kérdés, a gazdasági vetület másod- vagy harmadlagos szempont, illetve az események egyik tudatosan alkalmazott mozgatórugójának is tekinthetjük. A népvándorlás nem új keletű jelenség – egyidős az emberiséggel. Primitív körülmények között élő őseink egyszerűen továbbálltak, amikor egy területen már nem leltek megfelelő mennyiségű élelmiszerre, illetve egy részük továbbállt, amikor túlszaporodott. Kétségtelen, hogy most a háttérben ott van a birodalmi érdekszférák kiterjesztéséért folyó harc, de azoknak is igazuk van, akik a gyarmatosítás visszaütéseként tekintenek ezekre a történésekre.

MÁS MÓDSZEREK

Megváltozott a dolgok „lekommunikálása” is. Még nem is olyan régen a birodalmak nyíltan hirdették hódító céljaikat, ma már különféle humanitárius ideológiával magyarázzák meg tetteiket. A dolgokat összességükben ajánlatos szemlélni, mert egy-egy szegmens kiragadása gyakran téves irányba terelheti ítélőképességünket. A hidegháború viszonylag békés időszakát követően Európában már nem ritkák a fegyveres konfliktusok, sajnos egyáltalán nem zárható ki továbbiak kialakulása sem. Nyilván tévedés lenne azonban azt hinni, hogy minden tervezett, szervezett és irányított. Az ilyen folyamatok ugyanis nem mindig befolyásolhatók megfelelő módon. Ezért lehet az, hogy egyesek a háttérben az orosz, mások az amerikai érdekeket vélik felfedezni, melyeknek az egybeesését esetleg csak valamilyen abszurd vagy „perverz” logika alapján lehetne megmagyarázni. A történelemben nem először tapasztalhatunk hasonló „perverz” jelenségeket. A történelem pl. ma is keveset foglalkozik vele, nagyon keveset tudunk arról, hogy a hidegháború idején Kína és a Szovjetunió közötti ellentétek fegyveres konfliktussá fajultak. Az 1969. évi határincidensekben több mint ezer ember vesztette életét. Az oroszok állítólag csak egy amerikai figyelmeztetés után álltak el attól, hogy atomcsapást mérjenek Kínára. A háborúk logikája tehát gyakran megfejthetetlen, illetve kevés benne a valóban logikus elem olyan esetekben, amikor az események ellenőrizhetetlenné válnak.

FELDARABOLVA

Európa országai még mindig többnyire az elaprózódott nemzetállamok szintjénél tartanak. Gondoljunk csak bele, az egykori Jugoszlávia is hány részre hullott szét. Pedig éppen az európai integráció továbbfejlesztése tehetné hatékonyabbá sok probléma kezelését. A migránsok elsősorban valószínűleg mégis csak azért jönnek Európába, mert abban bíznak, hogy itt jobb élet vár rájuk. A fejlett és jól szervezett nyugat-európai országokban ugyanis viszonylag kevés munkával aránylag sok pénzt lehet keresni. Ez egyedül a termelékenység magas szintjének köszönhető. A magas fejlettségi szintet viszont (részben) az egykori gyarmati országok természeti kincseinek kifosztásával sikerült elérni – ez is tagadhatatlan. Amikor az elmúlt évszázadok gyarmatosító politikája zajlott, az lényegében előkészítette a terepet annak, ami most történik. Voltak, akik megjósolták, már évekkel ezelőtt figyelmeztettek rá, őket azonban általában bolondnak nézték. Pedig maga a folyamat is már több éve zajlik. Szabadkán és Magyarkanizsa környékén az embercsempészek már évek óta jól keresnek, ha nem buktak le. A migránsok azonban korábban csak kisebb csoportokban érkeztek. Ha azt a trendet előrevetítjük, amely most van kialakulóban, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Korábban a befogadó országok gyakran gazdaságilag jól is jártak a migránsokkal, ugyanis olcsó munkaerő érkezett. A jövőt előrevetítve azonban ez már másként festhet, hiszen a világ az automatizáció felé halad, a jövő kapitalistáinak már nem lesz munkaerőre szükségük, hiszen a gépek olcsóbban és megbízhatóbban dolgoznak. Az ókontinens lakossága fogyóban és elöregedőben van, lecserélése pedig folyamatban. Akik pedig azzal vigasztalódnak, hogy túlélt ez a nép már több évszázados török uralmat és egyéb történelmi viszontagságokat is, azok nyilván nem veszik figyelembe a lesújtó demográfiai mutatóinkat és az itteniek elvándorlását.