2024. április 26., péntek

Todorić a Balkán koronázatlan királya

Melyek a régió leggazdagabb vállalatai?

Bevétele tekintetében a szlovéniai Petrol kőolajipari vállalat a Balkán félsziget legnagyobb kompániája, lekörözve a horvátországi INA-t. Harmadik helyezett, nem meglepő módon, az újvidéki székhelyű Szerbiai Kőolajipari Vállalat – tette közzé a francia Coface Groupe, a világ egyik vezető hitelbiztosító társasága.

Kelet-Közép-Európa legnagyobb 500 vállalatának listáján 2014-ben a legnagyobb, 3,3 milliárd eurós bevételt a Petrol kőolajipari vállalat valósította meg, 1,4 százalékkal több a bevétele, mint egy évvel korábban. Igaz, a második helyre csúszott horvát INA kőolajipari vállalat, éves bevétele tavaly 5,4 százalékkal csökkent, de így is meghaladta a 3,16 milliárd eurót. Harmadik helyre került a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS), tavalyi bevétele 2,04 milliárd euró környékén alakult. Negyedik a listán a legnagyobb bevétellel, 1,75 milliárd euróval rendelkező Konzum kereskedelmi hálózat, ötödik pedig a Mercatot kereskedés az 1,47 miliárd eurós bevételével. Az ügy érdekessége, hogy a negyedik helyezett Konzum vállalat nem részvénytársaság, hanem magánkézben van, történetesen a horvát Ivica Todorić üzletember tulajdona. Egyébként Todorićnak a Merkatorban is komoly részesedése van.

Kelet-Közép-Európa 500 legnagyobb válallatai tavaly összesen 2,1 százalékkal növelték bevételüket, így együttesen 572 milliárd eurót „tettek zsebre”.

A növekedéshez a csehországi cégek 7,8 százalékban, a magyarországi vállalatok 5,6 a románia kompániák pedig 4,3 százalékban járultak hozzá. A Coface Groupe adatai szerint a legtöbb közép-kelet-európai vállalat igazgatóság székhelye Bécsben van, és ott székel 176 lengyel, 73 magyar, valamint 65 cseh vállalat is.