2024. április 26., péntek

Migránsokkal utazzanak-e a gyerekek?

Közlekedési gondok a migránsok miatt – Egy éjjel két baleset Horgoson
Többen panaszkodtak már arra, hogy a menekültek nem ismerik a közlekedési szabályokat

Többen panaszkodtak már arra, hogy a menekültek nem ismerik a közlekedési szabályokat

A Magyarkanizsa községen áthaladó migránsok egyre több problémát okoznak a közlekedésben is. Többen panaszkodtak már arra, hogy a menekültek nem ismerik a közlekedési szabályokat, nemcsak nappal, hanem éjszaka is a közúton gyalogolnak tömegesen, az autósok dudálására sem húzódnak le az útról. Emiatt pedig már több baleset is történt. Megjelenésük óta a tömegközlekedés is problémássá vált, a helybeliek kiszorulnak a zsúfolásig telt autóbuszokról, vagy egyszerűen nem is akarnak a migránsokkal együtt utazni. A községbeli polgárokat, szülőket pedig leginkább az aggasztja, hogy szeptember elsejétől gyermekeik kénytelenek lesznek ugyanazokon a járatokon utazni, amelyeken a menekülteket is szállítja, ez pedig aggodalommal tölti el őket. A probléma megelőzésére helybeli szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek, amelyben arra kérik a szerb kormányt, biztosítson külön buszjáratot az utazó diákok számára.

A problémával elsőként a horgosi Szolnoky Tünde fordult a nyilvánossághoz, akinek gyermeke a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontba jár, de nem csak saját gyermekét félti, úgy érzi, közösséget érintő problémáról van szó.

– Ez a mostani rendkívüli helyzet nagyon aggasztó a számunkra, látjuk azt, hogy az autóbuszok tele vannak a migránsokkal, nemcsak az ülőhelyek, hanem valóban zsúfolásig vannak megtelve, el sem tudom képzelni, hogyan engedhetném, hogy a gyerekem ilyen körülmények között utazzon nap mint nap. Azon kellene izgulnom, hogy hogyan fog hazaérkezni az iskolából – meséli Tünde, aki a nyilvánossághoz fordult segítségért.

– Elsőként az iskolához fordultam, ahol azt mondták, a gyűlést követően értesítenek, de még nem kaptam választ, majd a Magyar Szónak jeleztem a problémámat, és a Facebook közösségi oldalon is közzétettem aggodalmam, ahol sok kanizsai szülő támogatta a felvetésem. Ők intézték el, hogy írjunk petíciót, amelyet online aláírhat mindenki, amelyben kérjük, sőt követeljük – szerintem jogosan –, hogy külön buszjáratot indítsanak, amely fertőtlenítve van, s amely kizárólag a gyerekeket szállítja egészen az iskoláig.

A témával kapcsolatban felkerestük a magyarkanizsai középiskola igazgatóját, dr. Sarnyai Zoltánt, aki elmondta, ígéretet kapott az önkormányzattól a diákok utaztatásának megoldására, és megerősítette, hogy szeptember 1-jétől kezdetét veszi a tanítás.

Ezt követően az önkormányzattól Fejsztámer Róbert, a község gazdasági, pénzügyi és fejlesztési főosztályvezetőjét is felkerestük telefonon, és afelől érdeklődtünk, igaz-e a hír, hogy új autóbuszokkal szállítják majd a gyermekeket.

– A magyarkanizsai önkormányzat támogatta a szülők kezdeményezését, és már hetek óta dolgozik a probléma megoldásán, éppen azért, mert az iskolakezdésig nagyon rövid az idő, és mint tapasztaltuk, ha a kormány segítéségére várunk, az nagyon lassan fog megérkezni. Így bár nem a mi feladatunk a helyzet megoldása, mégis a részköltségek felvállalásával új autóbuszokat vásároltunk, amelyek kizárólag a gyermekeket szállítják majd.

Fejsztámer hozzátette, pontosabb információkkal a jövő szolgálhat arról, hány autóbusz fogja szállítani a diákokat.   

A gépkocsivezetőknek ügyeskedniük kell, hogy kikerüljék a migránsokat (fotók: Molnár Edvárd)

A gépkocsivezetőknek ügyeskedniük kell, hogy kikerüljék a migránsokat (fotók: Molnár Edvárd)

A diákok utaztatásán kívül más közlekedési gondokról is be kell számolnunk, ugyanis Horgoson csütörtökön este két baleset is történt, az elbeszélések alapján mindkét esetben az úton vándorló migránsok közé hajtottak a járművek vezetői. A szóbeszéd alapján az egyik a Bartók Béla utcában, a másik a Kanizsai úton történt. Az utóbbi balesetről egy szemtanú számolt be, aki a csattanásra lett figyelmes. Elmondása szerint ketten sérültek meg súlyosabban, a jármű vezetője viszont elhajtott a helyszínről.

– Fél tíz körül történt a baleset, egy férfi és egy várandós nő sérült meg komolyabban, őket a helyszínre érkezett mentősök kórházba szállították.

A szemtanú, aki a neve elhallgatását kérte, hozzátette, hogy a rendőrök tíz óra körül, a mentősök kiérkezése után értek a helyszínre. A helybeliek közül többen is panaszkodtak a rendőrök fellépése miatt. Egy férfi arról számolt be, nemrégiben éjjel menekültek másztak be hozzájuk a kapun keresztül az udvarba, de hiába hívta fel telefonon a rendőröket, azok nem jöttek ki a helyszínre.

– Megkérdezték, hogy romák vagy menekültek vannak az udvarban, én pedig mondtam, hogy ezek idegenek, mire azt válaszolták, akkor nem tehetnek semmit – meséli az egyik helybeli, aki tartva a zaklatástól, nem árulta el kilétét.

Szolnoky Tünde már a helyi közösségben is tett panaszt, vele egy héttel ezelőtt, csütörtökön történt egy furcsa eset.

– Egy kis boltban dolgozom, amerre a migránsok is nap mint nap vándorolnak. Múlt csütörtökön zárás előtt egy százötven fős tömeg jelent meg a bolt előtt, én pedig ki akartam hívni a helyi rendőröket, hiszen egyedül vagyok, ráadásul nő, nem merek kimenni közéjük. Délután négy óra előtt tíz perccel hívtam a horgosi rendőrséget, de nem itt, hanem Magyarkanizsán vették fel, amit már furcsállottam. Elmondtam, hogy zárni készülök, de félek kimenni, mire azt javasolták, menjek és kérjem meg őket szép szóval, hogy menjenek onnét. Mire megkérdeztem, hogy hol vannak a helyi rendőrök, nincs senki, aki ki tudna jönni egy tízpercre, amíg bezárok, válaszul az illető letette a kagylót. Hozzá kell tennem, hogy amikor kimentem, egy kisebb tömeg gyűlt körém, és az egyikük kikapta a kezemben lévő kulcsokat. Azt hittem, sokk ér, de azután mégsem bántottak, és a kulcsot is visszaadták. Nem tudom, mi volt a szándékuk, de nagyon megijedtem.