2024. április 25., csütörtök

Itt az IMF!

Górcső alatt a nyugdíj- és bérnövelés, valamint a közszféra reformja

Megérkezett Belgrádba a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, amely ma a Szerb Nemzeti Bank és a szerb kormány képviselőivel megkezdi a tárgyalásokat a kora tavasszal Szerbiának jóváhagyott 1,2 milliárd euró értékű készenléti hitelkeret felülbírálását.

A valutaalap küldöttségét ezúttal James Roaf vezeti, és szeptember 1-jéig tartózkodik Szerbiában.

A korábbi gyakorlat szerint a tárgyalások az SZNB épületében, zárt ajtók mögött kezdődnek, a munka javát pedig a küldöttség hivatalnokai végzik.

A szerb kormány illetékeseinek korábbi kijelentései alapján várható, hogy a Nemzetközi Valutaalap jóváhagyja a közalkalmazottak bérének és a nyugdíjnak a növelését, de még bizonytalan, hogy mekkora százalékarányban állapodnak meg. A növelés mindenképp szóba kerülhet, mert Szerbia költségvetési hiánya sokkal jobb a tervezettnél.

Nebojša Savić, a Szerb Nemzeti Bank bankkormányzói tanácsának elnöke szerint az ország jó pénzügyi eredményekkel várta be a valutaalap küldöttségét, és az IMF „megelégedettséggel fogadja” a tényt, hogy a költségvetési hiány jóval kisebb az előirányzottnál, hogy a büdzsé a tervezettnél gyorsabb ütemben töltődik, és ami fontos, hogy a „feltöltés” folytatódni fog. Hozátette azt is, hogy az igazi eredmények csak 2016-ban és 2017-ben mutatkoznak majd meg.

A bankormányzói tanács elnöke a mulasztásokat is sorba vette. Megemlítette, hogy számos csődközeli vállalatban nem valósult meg a szerkezeti átalakítás, másokban viszont több évtizede húzódó nehézségekkel kellett szembesülni, ezeket a gondokat azonban képtelenség volt megoldani rövid idő alatt. Rámutatott a közigazgatás szükséges reformjára, az elkerülhetetlen elbocsátásokra, valamint azokra a gondokra, amelyekkel ez a szféra küszködik. Ezek a túlméretezett és a nem eléggé szakképzett foglalkoztatottság.