2024. április 26., péntek

UNICEF: Sok gyermekáldozatot szed a jemeni konfliktus

Mintegy négyszáz gyermek életét oltotta ki eddig a márciusban kiéleződött jemeni fegyveres konfliktus, és további mintegy hatszáz gyerek sebesült meg a harcokban – állapítja meg az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) tegnap nyilvánosságra hozott jelentésében.

A háború eddig 4300 áldozatot követelt, többségében civilek haltak meg, köztük mintegy 400 gyerek. Több mint 1,3 millió jemeni kényszerült lakhelye elhagyására, és mintegy tízmillió gyermeknek – az ország 18 év alatti lakossága 80 százalékának – lenne szüksége sürgős humanitárius segítségre – figyelmeztet az UNICEF.

A jelentés szerint a konfliktusban fegyvert fogó gyerekek száma 2014-hez képest a duplájára (377-re) emelkedett. Mindkét fél, az Abed Rabbo Manszúr Hádi elnököt támogatók és a velük szemben álló húszi felkelők is egyre nagyobb számban toboroznak tizenéves fiúkat, akik így látják biztosítottnak családjuk anyagi támogatását.

Az UNICEF felhívta a figyelmet a jemeni egészségügyi létesítmények súlyos helyzetére is. Március óta mintegy negyedük bezárt, a még működőket pedig a gyógyszerellátás és orvosi eszközökkel való ellátás zavara sújtja.