2024. április 26., péntek

Családokat, belső viszonyokat kell építeni

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége támogatásával, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége szervezésében az elmúlt hétvégén kétnapos ún. kárpát-medencei családtalálkozóra került sor, amely rendezvény második állomáshelye augusztus 16-án a Topolyai-tó partja volt.

Krizsán Vilmos, a Vancsesz elnöke és a kishegyesi nagycsaládosok egyesületének vezetője, Kerepes Árpád kezükben az újbúzából készült kenyérrel

Krizsán Vilmos, a Vancsesz elnöke és a kishegyesi nagycsaládosok egyesületének vezetője, Kerepes Árpád kezükben az újbúzából készült kenyérrel

Mint azt a topolyai helyszínen Krizsán Vilmostól, a 2002-ben alakult, jelenleg húsz vajdasági nagycsaládos egyesületet magába foglaló, kb. 11 200 gyermeket nevelő, 3700 családot tömörítő mozgalomnak, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnökétől megtudtuk: a program első részét az adai XVII. Nagyboldogasszonyi Aranykapu vásárhoz kötötték, ahol többek között kézművesek, iparművészek mutatkoztak be, valamint művelődési műsorra is sor került, vasárnap pedig több mint száz, Magyarországról és Vajdaság több településéről érkező nagycsaládba tartozó polgár Topolyán kapcsolódott ki:

– A nyári szünidőben évről évre, ismerkedés, barátkozás, kapcsolattartás és -építés céljából szervezünk ilyen, vagy hasonló rendezvényeket, amelyek lehetőséget teremtenek arra, hogy az elkövetkező évekre előre tervezzünk, eszmecserét folytassunk a programtervekről. Megfogalmaztuk: jövő nyáron, egyéb programok mellett, pl. közös tengerparti utazást is szeretnének megszervezni. Ezúttal többek között a 2017-ben sorra kerülő II. Délvidéki Családkongresszusról is tárgyaltak a jelenlevők, akik a találkozóra Csongrádról, Zsámbokról, Nyíregyházáról, valamint a vajdasági egyesületekből, többek között Adáról, Péterrévéről, Topolyáról, Kishegyesről, Bácskossuthfalváról érkeztek – nyilatkozott lapunknak a Vancsesz elnöke, aki kiemelte: többek között Topolyán is jelen van társaságukban három gyermekével a Nyíregyházáról érkezett Mészáros Ferenc és felesége, akiket példamutató nagycsaládnak minősített, és Magyarországon az egyik legnépesebbnek nevezett, hiszen Mészárosék 14 gyermeket nevelnek. Mint azt Krizsán kiemelte: a topolyai programsorban, amely elsősorban a kikapcsolódást szolgálta, a hangsúlyt a rekreálásra, a strandolásra fektették, de a résztvevők az Újkenyér-ünnep folyamatába is bekapcsolódtak, csongrádi és délvidéki vegyes röplabdamérkőzések is zajlottak, a gyermekek számára pedig kézműves műhelymunkákat is szerveztek.

Jelen korunkban, amikor alacsony a natalitás, továbbá jellemző környezetünkből a jelentős mértékű elvándorlás, Krizsán Vilmos a megoldást ezen problémákra a nagycsaládokban látja:

– A megoldás mi vagyunk, a nagycsaládok. Mi vagyunk a garancia arra, hogy ha mi nem is, de az unokáink meg a dédunokáink itt lesznek majd, hiszen ha ezt a szemléletet visszük tovább, akkor mindenféleképpen több gyermek lesz, több gyermeket vállalnak a családok. Egyik legfontosabb célkitűzésünk az, hogy ezt az értékrendet közvetítsük a fiatalok felé. Életünk célja, értelme, hogy utódokat neveljünk. A hangsúly a nevelésen van, tehát olyanok vállaljanak gyereket, akik azokat felnevelik és a helyes útra tudják is kivezetni – fogalmazott a Vancsesz elnöke, aki hangsúlyozta: szerinte a családokat és az azon belüli viszonyokat kell építeni, hiszen a legnagyobb összetartó erő a család. Megítélése szerint az elvándorlás sem a nagycsaládos közösségekben a leginkább jellemző, sőt, inkább ők a garancia, hogy továbbra is lesznek itt magyarok, utódok.

A Vancsesz éves tevékenységéről szólva kiemelte: évente átlagban 15–20 pályázatot írnak meg az önkormányzatok, a tartományi titkárságok és a magyarországi támogatók: pl. a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Együttműködési Alap, a különböző minisztériumok felé, az idén mostanáig 17-et fogalmaztak meg. Következő programszervezésük augusztus utolsó hétvégéjére vonatkozik, amikor is a Banja Luka-i 4+ Nagycsaládosok Egyesülete meghívására, az egyesület által szervezett ikertalálkozóra hívták meg a szövetséget. Terveik között szerepel továbbá, hogy az idén ősszel háromnapos vezetőképző tanfolyamat szerveznek a szövetségbe tömörülő egyesület képviselői számára, ahol az adományszerzésre, pályázatírásra, az egyesületek működésének megszervezésére összpontosítanak majd.