2024. április 26., péntek

Hatalmas robbanás Bangkok központjában

Hatalmas robbanás rázta meg tegnap a thai főváros, Bangkok központját. A pokolgép okozta detonáció következtében 27-en vesztették életüket – közülük négy külföldi – és mintegy nyolcvanan megsebesültek. A robbanás Bangkok egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontjánál, a Racsapraszong kerületben, az egyik híres hindu szentélye közelében történt, helyi idő szerint este 7 óra körül.

A robbanás színhelyén motorkerékpárok darabjai hevernek szanaszét (Fotó: Beta/AP)

A robbanás színhelyén motorkerékpárok darabjai hevernek szanaszét (Fotó: Beta/AP)

Pravut Thavornsziri rendőrkapitány azt közölte, hogy a robbanást egy pokolgép okozta, amelyet egy motorkerékpárra erősítettek. Egy szemtanú elmondta, hogy a robbanás helyszíne közelében emberi húscafatokat látott, később pedig egy katona azt mondta a nézelődőknek, hogy menjenek el, mert a hatóságok egy második pokolgép után kutatnak. Egy újabb robbanástól tartva ezért kiürítették a környező bevásárlóközpontokat.

Az Eravan szentély luxusszállodák, bevásárlóközpontok és irodák közelében található, és fontos idegenforgalmi látványosság, mindenekelőtt a Kelet-Ázsiából érkező látogatók számára, de a helyi lakosság is gyakran imádkozik ott. A hely különlegességét a turisták számára az adja, hogy a szentélynél késő estig óránként többször táncosnők lépnek fel pompás kosztümökben.

Egyelőre nem tudni, ki követte el a robbantást.

A thai erőknek a többségében buddhisták lakta ország déli részén ugyan okoznak némi gondot a muszlim lázadók, de utóbbiak csak ritkán követnek el támadásokat az általuk lakott területen kívül. A délkelet-ázsiai ország számára nagyobb problémát jelent, hogy elsősorban a fővárost egy évtizede időről időre megbénítja a politikai táborok közötti, olykor összecsapásokba torkolló rivalizálás. Tavaly május óta a hadsereg irányítja Thaiföldet, miután eltávolította a hatalomból a megválasztott kormányt a hónapokon át tartó, néha erőszakos kormányellenes tüntetések hatására.