2024. április 26., péntek

Zomborban járt a magyar nagykövet

Tavalyi kinevezését követően első ízben látogatott hivatalosan Zomborba dr. Pintér Attila őexcellenciája, Magyarország belgrádi nagykövete. Harasztia Lászlóval, a nagykövetség első tanácsosával egyetemben gazdasági és művelődési témák mellett a két ország kapcsolatának javításáról is tárgyaltak Saša Todorović polgármesterrel.

A nagykövet bemutatta munkatársi csoportját és röviden vázolta munkatervét. Hangsúlyozta, hogy Magyarország és Szerbia között nincsenek nyitott politikai kérdések, ami kiváló alapot nyújt a két ország, azok városai és különösen a határ menti települések együttműködésére. Megismételte Magyarország álláspontját a két országot összekötő infrastruktúra erősítésének szükségéről, és emlékeztetett a közelmúltban aláírt infrastrukturális megállapodásra, amely a meglévő határátlépő helyek megújítását, illetve újak megnyitását rögzíti, köztük a közeli Harasztinál (Rastina).

Pintér kiemelte az oktatásügy fontosságát, a diákcseréket, a legkiválóbbak ösztöndíjazását, kihelyezett tagozatok létesítését, nyelvtanfolyamok szorgalmazását.

Todorović polgármester közölte, hogy a szerb oldalon is napirenden van a határátkelők kérdése. Zorana Mihajlović építkezési, közlekedési és infrastrukturális miniszter asszonynak maga ismertette zombori látogatása során a városnak az ezen a téren kitűzött prioritásait.

– Fő hangsúlyt a béregi (Bački Breg) határátkelőre, a Zombort elkerülő körgyűrűre, és egy lehetséges útirányra helyezzük, ami összekötné a várost az E-75-ös autóúttal – mondta a polgármester, majd hozzáfűzte, hogy Zombor gazdaságának a földművelés a motorja, az uniós tagságú Magyarországgal való gazdasági együttműködés pedig a helyi önkormányzat egyik fontos célja.

– A szónoki kijelentésekből semmi haszon. Tenni kell, tetszetős idegenforgalmi, kulturális, gazdasági kínálatot kell fölmutatnunk, amivel a városba vonzzuk a beruházókat, és amivel itthon tartjuk fiataljainkat, így erősítvén pozíciónkat partnereink és egyéb városok előtt – mondta Todorović a találkozó végén.

Zombori tartózkodása során Magyarország belgrádi nagykövete ellátogatott a Magyar Polgári Kaszinóba.