2024. április 26., péntek

Három részlegre szakadt a Szerbiai Vasutak

Kinevezték a megbízott igazgatókat

Az átszervezés után három részre szakadt a Szerbiai Vasutak Közvállalat, és megteremtődtek a feltételek arra, hogy a különálló részlegekben beindulhasson a munka – közölte a közvállalat sajtószolgálata. Az átszervezés értelmében külön egységet alkot az utasszállító, a teherszállító és az közműhálózatot karbantartó részleg.

Az új gazdasági társaságok az elmúlt napokban megtartották alakuló közgyűléseiket, és kinevezték megbízott igazgatóikat is.

Az új vállalatok megalapítása a Szerbiai Vasutak megreformálásának részét képezi, amelytől az illetékesek azt várják, hogy ezzel lefaragható lesz az a támogatási összeg, amelyet havonta az államkasszából folyósítottak. Ez a tétel eddig évente mintegy 100 millió euró megterhelést jelentett az államnak.

Úgy tervezik, hogy a teherszállító részleg a jövőben nem részesül állami támogatásban, és 2018 januárjától kizárólag piaci alapokra helyezett gazdálkodást folytat. Az ágazatban a piaci versengés serkentésére pedig 2015 decemberétől kezdve az infrastuktúra használatára illetéket fizettetnek.

Az infrastukturális karbantartó részleg (Infrastruktura železnice Srbije) megbízott igazgatói tisztségét Goran Maksić tölti be, a részleg végrehajtó igazgatói pedig Milan Šegan okleveles közlekedési mérnök és Dušan Garibović okleveles közgazdász lesznek.

A teherszállító vállalat (Srbija kargo) megbízott igazgatójának Miroljub Jevtićet nevezték ki, végrehajtó igazgatóknak pedig Zvezdan Pavičević okleveles közgazdászt és Radoljub Gemaljević okleveles gépészmérnököt.

Az utasszállító részleg (Srbija voz) megbízott igazgatói tisztségét Jugoslav Jović tölti be, az igazgatóit pedig Vesna Brajović okleveles közlekedés mérnök és Vesna Radosavljević okleveles közgazdász.