2024. április 26., péntek

A test és a lélek pihenőhelye

Adán az idei nyáron rekordszámú látogató nyaral a Tisza-parti kempingben
Az adai kemping a gyermekes családok kedvelt nyaralóhelye

Az adai kemping a gyermekes családok kedvelt nyaralóhelye

Már első pillantásra paradicsomi helynek tűnik a Vajdaság Kempingezők Egyesülete által működtetett kemping Adán, a Tisza-parton. És a helybeli és vidéki táborozók szerint az is. Ők többnyire családostul és barátokkal nyaralnak a sátortáborban, ahol akár csöndesen pihenhetnek, de süthetnek-főzhetnek és fürdőzhetnek is. A kempingezők a csodás természeti környezet miatt kedvelik a sátortábort, amely az óriásira nőtt fűz- és nyárfákból álló ártéri erdőben terül el két hektáron, közvetlenül a Tisza-parton, a strand és a csónakkikötő között. Beton nincs, egyedüli mesterséges építmény a táboron áthaladó, zúzott kőből épült út. A sátortábor karbantartott és őrzött, van áram, vezetékes víz, szemételszállítás, valamint mobil vizesblokk és tusoló is. És mindez aprópénzbe kerül, hiszen a táborhely bérlete egy családnak, függetlenül attól, hogy hányan vannak, 7500 dinár egész nyárra. Az idei nyáron rekordszámú látogató nyaral a Tisza-parti kempingben, ahol 110 táborhelyet béreltek ki, de folyamatosan jönnek az átutazó, a déli tengerekre tartó külföldi vendégek is, akik egy-két napot pihennek Adán.

Juhász Tibor, a Vajdasági Kempingezők Egyesületének elnöke szerint Adán, a Tisza partján a sátortábor az a hely, ahol egy-két eltöltött óra után az ember teste és lelke is megpihen. Állítja, hogy az országban nem sok olyan község van, mint Ada, amely ilyen csodálatos hellyel dicsekedhet. A sátortábor vonzóerejét a természeti környezet jelenti, hiszen ez nem egy ötcsillagos kemping, hanem egy partszakasz az erdőben, de éppen ez adja a varázsát. A kempingezők között közkedvelt az adai sátortábor, ahol hétvégenként akár ezer ember is megfordul.

– Én már 35 évvel ezelőtt is itt kempingeztem. Ezt a hagyományt az adai polgárok teremtették meg 40 évvel ezelőtt. Az egyesületünk 2009-ben kapta meg a bizalmat az adai képviselő-testülettől, hogy próbáljuk fejleszteni a kempinget. 2009-ben és előtte itt derékig érő fű és gaz volt, valamint guggolós WC-k és elavult villanyrendszer. Ha valaki táborozni akart, az előtte levágta a füvet, elrendezte a területet, és akkor lepakolhatott – magyarázta Juhász Tibor. – Az egyesületünk hatalmas feladat előtt állt, ugyanis szerettünk volna minőségi körülményeket teremteni a kempingezőknek, elsősorban az adaiaknak, akik már évtizedek óta idejárnak. Természetesen tervben volt, ha elérünk egy szintet, akkor a hely már vonzó lesz mások számára is. Az első években sikerült pályázaton keresztül, illetve az adai önkormányzat hathatós pénzügyi támogatásával két hatméteres modern, mobil vizesblokkot vásárolni. Majd később egy 4 × 4 méteres, tusolásra felszerelt mobil egységet is felállítani. Az elmúlt hat év alatt zúzott kőből felújítottuk a kempingen átvezető utat, illetve teljes egészében modernizáltuk a villanyhálózatot a kemping területén. A terület fejlesztésére 2009 és 2015 között megközelítőleg négymillió dinárt költöttünk. Hangsúlyozom, hogy ezt az adai önkormányzat pénzügyi segítségével sikerült elérni, illetve a tagsági díjakból, amelyet a kempingesek fizetnek, akik itt töltik a nyarat. Az önkormányzat támogatja az egyesületünket, ezért a tagság minimális tagsági díj ellenében töltheti el itt az egész nyarat. Ez 115 napot jelent, mivel a kempingszezon június 1-től szeptember 15-ig tart. A tagsági díj 7500 dinár 2015-ben, de ennyi volt 2014-ben is. Ez körülbelül 60 dináros napi árat jelent, amiért cserébe a kempingezőknek folyamatos őrzést, városi vizet és áramot biztosítunk, karbantartjuk a területet, valamint elvisszük a szemetet. Az idén rekordszámú látogatónk van, hiszen 110 család telepítette le a lakókocsiját vagy a sátrát erre a területre. Azt tapasztaljuk, akik egyszer idelátogat, utána minden évben visszatér hozzánk – közölte Juhász Tibor, aki hozzátette, hogy a vendégek kétharmada helybeli, a többiek vidékiek:

– Felsorolni sem tudom, hogy honnan érkeztek a kempingezők. Sok vajdasági városból és Belgrádból, valamint Magyarországról, Romániából és Ausztriából jönnek hozzánk vendégek. Továbbá vannak átutazó vendégeink, akiknek végcélja valamelyik déli ország. Az interneten megtalálják a kempinget, amelyben pihenőként eltöltenek pár napot. Feltöltik friss vízzel a lakóautójukat, és folytatják az útjukat tovább. Szinte minden európai országból vannak pár napig időző látogatóink, köztük Angliából, Németországból, Hollandiából és Svédországból.

Az adai kempingben az idén is, mint minden esztendőben, augusztus 28-án és 29-én nemzetközi kempingtalálkozót tartanak, amelyre a szomszédos országokból is érkeznek vendégek. Juhász Tibor elmondta, hogy a kétnapos ünnepségen élő zene várja a látogatókat, valamint augusztus 28-án nemzetközi babgulyásfőző versenyt rendeznek, amelyre várják a versenyzők jelentkezését. A fődíj ingyenes kempingezés a következő évben. Az egyesület elnöke beszélt a fejlesztésekről is. Kiemelte, hogy jövőre pályázni szeretnének a zúzott köves út felújítására, ami megközelítőleg 600 ezer dinárba került. Továbbá tárgyalnak a Vajdasági Vizek közvállalattal, hogy a fákról a veszélyessé vált ágakat levághassák, és ezzel elkerüljék a balesetveszélyt.