2024. április 26., péntek

Szerbiában a legalacsonyabbak a fizetések

Ki hogyan keres a régióban?

Szerbiában és Macedóniában a legalacsonyabbak a bérek a Balkánon, Szlovéniában pedig a legmagasabbak, legalábbis erről árulkodnak a statisztikai intézetek legfrissebb kimutatásai.

A szlovén statisztikai hivatal adatainak értelmében az ottani átlagbér 1008 euró, ami messzemenően a legtöbb a régióban ebben a tekintetben.

A szlovénokat Horvátország követi, ahol az átlagkereset 5679 kuna, vagyis 749 euró. A dobogó harmadik helyezettje Montenegró, havi 481 eurós átlaggal.

A bosznia-hercegovinai statisztikai ügynökség adatai szerint ebben az országban 830 konvertibilis márka, vagyis 424 euró a havi fizetés átlaga.

A szerbiai Köztársasági Statisztikai Hivatal kimutatásai arról tanúskodnak, hogy az országban idén az átlagbér 43 964 dinár, vagyis 366 euró.
Szerbia mellett Macedónia a sereghajtó a fizetések tekintetében, ott ugyanis átlag 22 071 dénárt vihet haza a dolgozó, azaz 355 eurót.
Szlovénia áll tehát az élen, bár meg kell jegyezni, hogy az EU legfejlettebb országaihoz képest az ezer eurós átlagbér sem számít soknak, mert jobbára a dupláját keresik meg ennek az összegnek. Példaként erre felhozható Franciaország vagy Ausztria. Az előbbiben átlag 2474 eurót kapnak kézhez havonta, az utóbbiban pedig 2114-et.