2024. április 26., péntek

Miért (csak) bennünket büntetnek?

Menekültügyi körkép Magyarkanizsáról – Megszólaltak a taxisok is

– Az emberek azt hiszik, több ezer eurót keresünk a menekülteken, ez terjed a sajtóban, de ez nem így van. Nem panaszkodunk, mert nem keresünk rosszul, de nagy kockázatot vállalunk, ha beültetjük őket a taxiba. Ha megállít a rendőr, akkor elveszik az autónkat és megbilincselnek, mint egy bűnözőt, emellett a buszjáratokat és a nem hivatalos taxisokat senki nem bünteti meg. Ahogyan rajtunk kívül senkit nem büntetnek meg, pedig ha úgy vesszük, a pénzváltós és a bolti eladó is kiszolgálja őket, s valaki beengedi őket az országba, és valahogyan eljutnak idáig is, mégis egyedül bennünket büntetnek itt, és az emberek is rosszallóan néznek, mert azt hiszik, óriási pénzeket teszünk zsebre – meséli egyike a Magyarkanizsán működő hét taxisnak, akikkel szerdán este beszélgettem. Nevüket egy kivételével nem vállalták, mondván, úgyis ismerik őket a környékben, de elmesélik, hogyan látják ők a menekült helyzetet. Magyarkanizsa központja szerda délután négy órára ismét megtelik messziről jött vándorokkal, a buszállomás mögötti parkban már nemcsak a földön és a mellette lévő általános iskola tövében üldögélnek, hanem sátortábort vernek a város központjában. A Vöröskereszt magyarkanizsai szervezetének önkéntes aktivistái ezúttal is, ahogy mindennap kétszer érkeznek a helyszínre, hogy rendőri kíséret mellett a menekülteknek ivóvizet, pástétomot és kenyeret osszanak. Cseszkó Mónika, a szervezet titkára szerint naponta átlagosan 100-150 személy jelentkezik náluk. – Kenyeret és pástétomot adunk minden kiskorúnak, nőnek és 50 év feletti személynek, valamint másfél-két liter ivóvizet fejenként mindazoknak, akik odajönnek hozzánk és papírokkal igazolni tudják magukat. Nem mi megyünk oda hozzájuk, hanem ők kell, hogy jelezzék, ha szükségük van valamire. Ezzel szeretnénk megelőzni azt, hogy olyanoknak adjuk, akik esetleg nem tartanak rá igényt, eldobnák stb. Sajnos ennek ellenére láttam már olyat, aki eldobta az élelmet, volt olyan, aki inkább visszahozta. Ennek oka lehet, hogy a pástétomot nem ismerik, s attól félnek, valami olyasmi van benne, amit ők nem esznek meg, pedig már kiírtuk egy táblára, hogy csirkehúsból készül, de vannak vegetáriánusok is köztük – meséli a titkár.

A buszállomás mellett nemrégiben megnyílt egy sütöde, láthatóan nem panaszkodhatnak, van munkájuk bőven, hogy az itt megpihenő menekülteket kiszolgálják. Sokan közülük azonban a környező kis üzletekben vásárolnak gyümölcsöt. A buszállomáson évtizedek óta működő cukrászda előtt pihen néhány helyi taxis, akikkel gyorsan szóba elegyedünk, s a beszélgetés hevére mindannyian megérkeznek, egyenként mesélik tapasztalataikat, milyen rizikóval jár a menekültek fuvarozása.

– Van, amikor a rendőrök kicsit lazábban veszik a munkájukat, akkor három-négy fuvart bevállalunk, de aztán nem merünk többet. A taxiórát mindig be kell kapcsolni, Kanizsától Horgos központjáig körülbelül 900 dinárba kerül az út, nem igaz, hogy 50 eurót kérünk fejenként, hiszen ők sem hülyék, a GPS-en látják a távot. Egyébként elsőre azt mondjuk, nem visszük el őket, akkor némileg több pénzt ajánlanak, mint amennyi a fuvar, de nem sokkal, s nekem mérlegelnem kell, hogy kockáztatom-e, hogy elveszik az autómat – mondja az egyikük.

Két kanizsai taxistól már vették el az autóját, amiért menekülteket szállított, egyiküknek éppen a napokban, már másodszor.

– Elvették az autómat, aztán fizetnem kellett, és visszakaptam, ennyi történt – mondja szűkszavúan, a másik már beszédesebb: – Amikor elvették tőlem, még meg is bilincseltek, mint egy bűnözőt. Bírósági eljárás lett belőle, de végül kiegyezés lett – azt nem árulja el, mennyit fizetett, csak hogy az ügyvédnek kellett pénzt adnia, viszont azok a hetek, amíg nem volt autója és nem tudott dolgozni, körülbelül 200-300 ezer dinár kiesést jelentettek a számára. Dávid Károly szintén helyi taxis, ő nem érti, miért rajtuk csattan az ostor.

– Nem értem, miért bennünket büntetnek. Ezek az emberek valahogyan eljutnak idáig, és a cél előtti tizenöt kilométeren a taxisok jelentik a főellenséget? Nem a rendőröket okoljuk, hanem a törvényt. Igazságtalanság és diszkrimináció, hogy a buszjáratok szállíthatják őket, mi meg nem.

A taxisok elmesélik, hogy volt olyan eset, amikor visszautasították a fuvart, mire az egyik férfi rasszizmussal vádolta meg, egy másik megfenyegette, hogy feljelenti, de arra is volt példa, hogy megkarcolták az autóját bosszúból. Beszámoltak arról is, hogy nem láttak még olyan autósokat sem megállítani, akik láthatóan menekülteket szállítottak, sőt Magyarkanizsa központját este hét órától ellepik a nem hivatalos fuvarosok is. A taxisok elmondása alapján ők nem feltűnő helyen hagyják autóikat, és gyalogosan jönnek a menekültekért. Szerintük ők azok, akik valóban több száz eurókat kereshetnek rajtuk.