2024. április 26., péntek

Csak kisebb létszámleépítés az oktatásügyben

A végkielégítést először az idősebb, nyugdíj előtt álló kollégáknak ajánlják fel, állapodott meg a miniszter a szakszervezetekkel

Srđan Verbić oktatási miniszter az oktatásügyben dolgozók szakszervezeteinek képviselőivel folytatott beszélgetést követően tegnap ígéretet tett arra, hogy a közszférában hamarosan megkezdődő létszámleépítés során csak kisebb számú tanárnak ajánlanak fel végkielégítést. A miniszter azt is megígérte, hogy új munkahelyekre nem írnak ki pályázatot.

A Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója és a Szerbiai Oktatásügyben Dolgozók Szakszervezete azután kezdeményezte a párbeszédet Verbićtyel, hogy a miniszter az elmúlt napokban több alkalommal is nyilatkozott a sajtónak az esedékes elbocsátásokról.

A végkielégítést először az idősebb, nyugdíj előtt álló tanároknak kívánják felajánlani. Azoknak a tanároknak az óráit, akik elfogadják a végkielégítést, olyan fiatalabb kollégáik veszik át, akik pillanatnyilag nem teljes óraszámmal dolgoznak.

A nyugdíj előtt álló tanárok mellett a létszámleépítés során az a Koszovóban alkalmazott 700 tanár is elsőbbséget élvez majd, akik évek óta havi 8 ezer dináros juttatásban részesülnek, ám nem dolgoznak. Ami a kísérő személyzetet illeti, az állam 120 olyan személyt tart nyilván, aki már évekkel ezelőtt munka nélkül maradt, fizetését azonban továbbra is rendszeresen kapja.

A felek arról is megállapodtak, hogy összhangban az ágazati kollektív szerződéssel, elkészítik a munkaerő-feleslegnek tekinthető személyek listáját, majd ezt követően készülnek el az oktatási intézmények szintjén a listák. A folyamatot vegyes bizottságok felügyelik majd.

A szakszervezeti képviselők egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy írásos formában magyarázatot követelnek a Szerbiai Képviselőház Oktatási Bizottságától és a Szerbiai Szociális-Gazdasági Tanácstól, hogy miért nem dolgozták még ki az oktatásügyben dolgozók fizetési osztályait.