2024. április 26., péntek

Streleț keresheti a milliárdot

Nem lesz ideje unatkozni az új kormányfőnek Európa legszegényebb országában. A moldovai Valeriu Streleț hivatalosan tegnap kezdte meg az első munkanapját, miután előzőleg az államfő felkérte a tisztségre, majd a parlament csütörtökön bizalmat szavazott neki.

Az új miniszterelnök Chiril Gaburicit váltja fel, aki június 12-én benyújtotta a lemondását, mert hamis érettségi bizonyítványa miatt hatósági eljárás folyik ellene. Távozása óta a korábbi kisebbségi kormány is megerősödött. Az EU-integrációt támogató Moldovai Liberális Demokrata Párthoz (PLDM) és a Demokrata Párthoz (PDM) július 22-én csatlakozott a szintén Európa-barát Liberális Párt (PL), megalakítva a Szövetség az Európai Integrációért (AIE) tömörülést. A háromtagúra bővült kormánykoalíció ezzel abszolút többségre (52 mandátumra) tett szert a 101 tagú parlamentben.

A 45 éves Streleț megválasztása több elemzőt meglepett, mivel előzőleg mindenki biztosra vette, hogy Gaburicit egy politikus asszony, Maia Sandu követi. Talán azért nem őt választották, mert idő előtt megszellőztette: kormányfőként meneszti a főügyészt, a nemzeti bank kormányzóját, és magas rangú állami tisztségviselők egy csoportját, a helyükre pedig külföldi szakértőket nevez ki.

A koalícióban a többség ezt elfogadhatatlannak tartotta. Az ellenzőknek alighanem az sem tetszett, hogy Sandu a végére akart járni annak a súlyos korrupciós botránynak, amely hónapok óta nyomasztja Moldovát. A zavaros ügy miatt a külföldi hitelezők tárgyalni sem akarnak a kelet-európai országgal, amelyre jócskán ráférne a támogatás.

Ennél is nagyobb baj, hogy a sikkasztás tovább rontotta Chișinău egyébként is csekély nemzetközi tekintélyét. Sandu épp ezért szerette volna előkeríteni azt az egymilliárd dollárt, amely tavaly novemberben, a parlamenti választás előtti napokban tűnt el három helyi pénzintézetből. Ezekbe az akkori kormányfő, Iurie Leancă titkos rendelete alapján utalták át sebtében a hatalmas összeget, majd adták tovább „ismeretlen személyeknek”.

A hatóságok ugyan megkezdték a nyomozást az évszázad lopásának nevezett ügyben, de az igazi felelősök nem kerültek meg. Talán azért nem, mert a politikai elithez tartoznak.

Azt sem tudni még mindig, hogy hol a milliárd. A jelekből ítélve ellopták, amiért a kormány és az ellenzék egymást vádolja. Az utóbbiak szerint az összeg a jelenlegi hatalom főembereihez került. A kormányzat viszont állítja: a pénz orosz bankokban van, a Moszkva-barát ellenzéki pártok számláján.