2024. április 26., péntek

Próbatermet kapnak a zombori rockerek

Vladimir Jerković: Az antológia bevételéből fölszerelést vettünk a helyi rockereknek (Fotó: Fekete J. József)

Vladimir Jerković: Az antológia bevételéből fölszerelést vettünk a helyi rockereknek (Fotó: Fekete J. József)

A közelmúltban mutatták be a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár által megjelentetett, A zombori rock & roll antológiája című, gazdagon illusztrált, szerb nyelvű kötetet. A rendezvényt a város támogatása mellett három koncertnap követte, ami során a helyi, saját szerzeményeket játszó együttesek léptek közönség elé.

– Az eredeti ötlet szerint egy zombori rock-daloskönyvet szerettünk volna összeállítani, ám menet közben a Psichozon és más egyesületektől, illetve magánszemélyektől egyéb javaslatokat is kaptunk, aminek eredményeként végül egy enciklopédikus antológia született. Úgy terveztük, hogy ezzel az akciónkkal fölébresztjük a zombori rockkultúrát, és bemutatjuk helytörténetünk eme fél évszázados szegmensét. Az antológia eladott példányaiból és adományokból befolyt összegből minőségi felszerelést vásároltunk és a könyvtárban egy helyiséget próbateremmé alakítunk, ahol a fiatal zenekarok gyakorolhatnak – hallottuk Vladimir Jerković könyvtárigazgatótól, aki maga is gitározik.

A muzsikusoknak egy Roland gitárerősítő, egy Fender basszuserősítő, két, állványra szerelhető hangfal, tízcsatornás keverőasztal, gitárok, dobkészlet, mikrofonok és a szükséges kábelek állnak rendelkezésre. A próbákkal azonban egy ideig még várniuk kell, mert az erre kiválasztott termet hangszigetelni kell, illetve el kell végezni a szükséges átalakításokat, hogy a zenészek szabad idejükben megfelelő körülmények közt készülhessenek föllépéseikre, élhessenek szenvedélyüknek.