2024. április 26., péntek

Török tankok lőtték az IÁ ellen harcoló kurdok szíriai állásait

Az Iszlám Állam (IÁ) ellen harcoló kurd milícia észak-szíriai állásait lőtték török harckocsik a határon át hétfőre virradóra, a támadásnak legalább négy sebesültje volt – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH), amely szerint a harckocsik célpontja a török határhoz közeli Zor Maghar falu volt, Aleppó tartományban.

Az esetről beszámolt a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia is. A legjelentősebb szíriai kurd fegyveres szervezet szerint a török tankok lőtték állásaikat, és célba vették egy gépkocsijukat is a Kobanitól keletre fekvő faluban. Az YPG felszólította Ankarát, „vessen véget az agressziónak”, és az IÁ ellen harcoljon. „Az IÁ terroristái által elfoglalt állások helyett a törökök a mi védelmi állásainkat támadták. Felszólítjuk a török vezetést, hogy vessen véget a támadásoknak, és tartsa magát a nemzetközi irányelvekhez” – állt az YPG közleményében.

A török gépek légicsapásokat mértek a terrorcsoportnak tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki kiképzőtáboraira is, de az IÁ ellen harcoló YPG állásait eddig nem támadták. Emellett vasárnap este bombázták a PKK észak-iraki kiképzőtáborait. Ahmet Davutoğlu miniszterelnök közölte, országa nem tervezi szárazföldi csapatok szíriai bevetését, a légicsapásokkal pedig az IÁ ellen harcoló mérsékelt lázadóknak nyújt támogatást. Leszögezte, az YPG-nek „lehet helye egy új Szíriában”, ha nem háborgatja Törökországot, megszakít minden kapcsolatot Bassár el-Aszad kormányával, és együttműködik az ellenzéki szervezetekkel.