2024. április 26., péntek

Nem herdálhatjuk el a termőföldeket

Fremond Árpád: Egy kisgazdaság akkor lehet versenyképes, ha növelni tudja a megművelt területek nagyságát

Fontos, hogy mindent megtegyünk a termőföldjeink megőrzése érdekében, hiszen olyan természeti kincsről van szó, ami pótolhatatlan. Olyan természeti kincset, mint a termőföld, nem herdálhatunk el, meg kell hogy őrizzük – nyilatkozta felkeresésénkre Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselőházi képviselője annak kapcsán, hogy még mindig közvita tárgyát képezik az állami földek bérbeadásáról szóló törvény módosításai javaslatai.

– Az állami földek bérbeadásának módosítási törvénytervezete még mindig közvitábn van, amely napirendre került a parlament mezőgazdasági bizottságának ülésén is. Itt a törvénymódosításra több módosítási javaslat is elhangzott, de ezen a parlamenti bizottsági ülésen mi nem tudtunk semmi olyan kezdeményezést támogatni, amely arra irányulna, hogy több évre nagyobb mennyiségű termőföld kerüljön akár külföldi befektetők kezébe. Nem vagyunk a külföldi befektetők ellen, de nem tudjuk támogatni, hogy akár 30 évre bizonyos területeket bérbe adjanak. Ez rendkívül hosszú idő, amely idő alatt nagyon sok minden változhat. Így a mezőgazdasági egyesületek képviselőivel karöltve próbáljuk majd ezt kivédeni, termelőink érdekeit képviselni – mondta a parlamenti képviselő.

– Mindent meg kell tennünk azért, hogy a földterületeinket megőrizzük, illetve a mi mezőgazdasági termelőink is mezőgazdasági földterülethez juthassanak. Hiszen egy kisgazdaság, illetve bármelyik gazdaság akkor lehet versenyképes, ha növelni tudja a megművelt területek nagyságát. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy minél több kisgazdaság fenn tudjon maradni és gazdálkodni tudjon – emelte ki Fremond.

A vagyon-visszaszármaztatási törvény is módosításra vár, ugyanis a terepen fellelhető viszonyok miatt sok esetben az visszaszármaztatás során ugyan azt a földterületet nem tudja az állam visszaszolgáltatni a korábbi tulajdonosok leszármazottainak.

– Az lenne jó, ha természetes mivoltában tudnák visszaszolgáltatni azokat a mezőgazdasági területeket, amelyek elkobzásra kerültek. Sajnos azonban nagyon sok kataszteri községben az elmúlt harminc-negyven évben megtörtént az úgynevezett komeszáció (tagosítás) és megváltoztak a parcellaszámok. Ennek következménye az, hogy eltérések vannak a visszaszolgáltatásban. A mezőgazdasági minisztérium azonban megpróbálja ezeket a gondokat elhárítani, de nagyon lassan halad a folyamat. Jó lenne ha ez a folyamat felgyorsulna és a tagosítási masszából, ami állami tulajdonban maradt, kapják vissza a leszármazottak a termőföldeket. Vagyis nem pont azon a helyen, ahol elkobozták a földeket, hanem az állami földekből. Minden kataszteri község területén található állami tulajdonban levő földterület – mutatott rá a parlamenti képviselő.