2024. április 26., péntek

Idén is revü Magyarkanizsán

Augusztus 13. és 16. között ötödik alkalommal rendezik meg a Kanizsa-kupa elnevezésű kézilabdatornát, amelyről nyugodt lélekkel állíthatjuk, hogy a legrangosabb torna Szerbiában. Tavaly a Magyarkanizsára látogató nézők többek között a Bajnokok Ligájában is komolyan érdekelt Mol-Pick Szeged és a Vardar játékát is megcsodálhatták, s most sem lesz ez másként, hiszen az említett két csapat ezúttal is idelátogat, de nem kell elfeledni a Gorenje gárdáját sem, idén pedig a cseppet sem gyenge Szaúd-Arábia is érkezik. A megmérettetésről Dukai Ferenc főrendezőt kérdeztük.

– Az idei verseny pikánssága az, hogy már három csapat jelentkezését el kellett utasítanunk, mert oda jutottunk, hogy nem mi, szervezők keressük a csapatokat, hanem a csapatok keresnek minket. Így sajnálattal nemet kellett mondanunk Irán válogatottjának, és el kellett utasítanunk a román és a török bajnokot is. Ez utóbbi helyett a török bajnokság második helyezettje érkezik, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy ők előbb jelentkeztek. A torna tehát idén is hatcsapatos lesz, azzal, hogy a hetedik gárda revümérkőzéseket játszik majd. Van egy kis titkunk is, de ez a döntőt illeti.

Ha ilyen kánikula marad, az nagy megpróbáltatás lesz mindenkinek.

– Természetesen arra törekszünk, hogy a fürdő sportcsarnoka minden igényt kielégítsen, bár ez nem lesz könnyű, hiszen például tavaly Szkopjéban egy luxussportcsarnokot építettek a Vardar számára, így ezek a játékosok a legmagasabb nívóhoz szoktak. Meggyőződésem azonban, hogy a fürdő dolgozói mindent megtesznek az optimális feltételek megteremtéséért, ezért köszönet jár nekik.

Tavaly valóban megjelent a szerbiai kézilabda színe-java. Idén kiket vártok?

– A szövetség legmagasabb tisztségviselőit, a szövetségi kapitányokat, a Veszprémből Mikler és Ilić jelezte érkezését, és bejelentkezett a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke, dr. Kocsis Máté is. Olyan hírek is vannak, hogy az EHF-ből is érkeznek tisztségviselők, valamint a katari szövetségből is, akik fel akarják mérni az itteni feltételeket, mert decemberben ide jönnének felkészülésre.

Ha már említetted az EHF-et, nem lenne logikus, hogy az európai szövetség felvegye a naptárjába ezt a tornát, és támogassa is?

– Igazság szerint mi azt szerettük volna, hogy már az idén bekerüljünk az EHF-naptárba, de ez elcsúszott, amiért talán mi, szervezők vagyunk a hibásak, hiszen pici város lévén nem ismertük pontosan ennek a lépéseit, és a honi szövetség egy kicsit késve értesített minket a teendőkről. Bízunk benne, hogy 2016-ban már az EHF naptárjában leszünk, s ezáltal különböző pályázati lehetőségekhez jutunk.

Magyarkanizsán sajnos áll a bál, megoldatlan a menekültkérdés, sokan fogják a fejüket, mi a teendő az ide érkező idegenekkel. Az önkormányzat ilyen helyzetben mennyire tudja támogatni a tornát?

– A problémák ellenére az önkormányzat nemcsak erkölcsi, hanem anyagi támogatást is nyújt, mert felismerte, milyen sportturizmusi lehetőségek rejlenek a tornában. Habár az elkövetkező évekre az a tervünk, hogy a torna önfinanszírozású legyen, most még köszönetet kell mondani az önkormányzatnak, valamint az OTP Banknak, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárságnak, az Enmon cégnek, a Keramikának, a Žitoprometnak, a KWS-nek, a Júlia Malomnak és nem utolsósorban a Nexe Groupnak. Nem szabad elfeledni a Magyar Szót sem, amely már évek óta megfelelő médiatámogatást nyújt nekünk, s idén a Pannon TV is jelentkezett mint médiaszponzor.

Idén is Mol-Pick Szeged–Vardar döntő várható. Ki nyeri a tornát?

– Szerintem a mi gyerekeink lesznek a legnagyobb nyertesek, akik szombaton egész nap játszhatnak, és a világsztárok bíráskodnak majd a meccseiken, világsztárok nézik majd a játékukat. Igen, a papírforma e két csapat döntőjét sugallja, de nem kell elfeledni a többieket sem. Véleményem szerint idén nagy-nagy megmérettetés lesz. Remélem, hogy mindezt megfelelő nézőközönség is kíséri majd, hiszen a gazdasági helyzethez mérten alakítottuk a jegyárakat, így azok szinte szimbolikusak. A napijegy 200, a döntő napján 250 dinár, a gyermekjegy pedig 100 dinár. A teljes tornára 550 dinár a bérlet, a gyermekeknek pedig 350.

A torna teljes programját az esemény előtti beharangozónkban közöljük.