2024. április 26., péntek

Kutyanapok

A kánikula nemcsak az emberekre, hanem a házi kedvencekre is veszélyes lehet

A kánikulának sokkal több köze van a kutyákhoz, mint ahogyan feltételeznénk, s nem csak azért, mert ilyenkor kutya meleg van, hanem azért, mert az ókori rómaiak idejében a Nagy Kutya csillagkép legfényesebb csillaga, a Szíriusz nyár közepén, a legnagyobb hőség idején jelent meg, vagyis a rómaiak abban a hiedelemben éltek, miszerint a csillagkép okozta a nagy meleget, s mivel a canicula (kánikula) a canis (latinul kutya) kicsinyítő képzős alakja, azért innen az elnevezés is. Az  angolok a nyár legforróbb napjait nemes egyszerűséggel dog daysnak nevezik, ami magyarra kutyanapoknak fordítható le.

– A fenébe a kutyanapokkal! A Szíriuszra meg költözzön a Pataky Attila. Azért nevezitek ti is kutya melegnek ezt az áldatlan, rémes állapotot, mert mi kutyák sem bírjuk a hőséget! – vakkantott rám dühösen Lédi kutyám az udvar egyik szegletében lévő mogyoróbokor viszonylagosan hűs oltalmából.

Nos, a tréfát és a képzeletbeli elemeket félretéve, Pataky Attilát pedig a Szíriuszra visszaküldve, tény és való, hogy a házi kedvenceink, közülük is elsősorban a kutyák nehezebben viselik el a hőséget, mint az ember, mert a bőrükön keresztül csak csekély mértékben képesek párologtatni, csaknem kizárólag a légutakon keresztül adják le a testükben keletkező felesleges hőmennyiséget – figyelmeztetett Pető Beáta, a zentai Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesületének alelnöke.

 A normál testhőmérséklet a kutyáknál 38-39 Celsius-fok. Ha a hőmérséklet eléri a 41 fokot, a kutyát agykárosodás veszélyezteti, valamint fennáll a létfontosságú szervek leállásának kockázata. A test hőmérsékletének csökkentése elengedhetetlen. Annak a kutyának is, amely felgyógyul, maradhatnak vissza szervi károsodásai, és élethosszig tartó egészségügyi problémái lehetnek. A 41 fok feletti hőmérséklet rendkívül veszélyes. A hőguta tünetei: gyors lihegés, tág pupillák, nyál megvastagodása, vörös nyelv, hányás.

Amennyiben, ne adj isten, megtörténik a baj, akkor a kutyát mielőbb le kell hűteni, s azonnal el kell vinni az állatorvoshoz! Locsoljuk le vízzel, vagy tegyük vízbe (nem túl hidegbe), legyezgessük, vigyük be légkondicionált helyiségbe, esetleg szivaccsal törölgessük az ágyékánál és a hasánál, nedvesítsük meg a nyelvét, helyezzünk nedves törölközőt a fejére, nyakára, hasára és lábai közé. Amikor testhőmérséklete 39-40 Celsius-fokra csökken, hagyjuk abba a hűtési folyamatot, ugyanis amennyiben túl drasztikusan hűtjük le az állatot, más problémák is kialakulhatnak – ecsetelte Beáta, aki mindenekelőtt kiemelte, hogy legjobb a hangsúlyt a megelőzésre fektetni: ezért a kutyát soha ne hagyjuk egy parkoló autóban. Még egy percre se! – nyomatékosította a zentai állatvédő. A kocsiban uralkodó hőmérséklet nagyon rövid idő alatt is erősen megnövekedhet, s elérheti a külső hőmérsékletnél 40 fokkal magasabb szintet is. Példának okán a parkoló autó belterében, a 26-27 fokos külső hőmérséklet esetén napos helyen 48-49 Celsius-fokos hőmérséklet is bekövetezhet alig 10 perc alatt. A leeresztett ablak mit sem segít, különösen szélcsend idején.

Az udvaron tartott kutyáknak egész nap árnyékos helyet és friss ivóvizet kell biztosítani – mesélte a teendőket Beáta, de figyelmeztetett, hogy ügyelni kell arra is, hogy a vizestál elég nagy legyen és ne boruljon fel túl könnyen.

– A hosszú szőrű kutya bundáját csak 2 és fél centiméter hosszúságúra kell nyírni. Ezt a méretet azért kell meghagyni, mivel szigetel és véd a leégés ellen – tanácsolta beszélgetőtársunk, de elmondta azt is, hogy a forróságban ne sétáltassuk kutyusunkat, s csak kora reggel és késő este ajánlatos kivinni az utcára.

– Ha elengedjük, tartsuk állandó megfigyelés alatt, ne hajszoljuk túl, ne tegyük ki túl nagy fizikai megterhelésnek! – tanácsolta Beáta.

A zentai állatvédők egyesületének az alelnöke napilapunknak nyilatkozva elmondta azt is, hogy a hosszan tartó meleg csak tetézi azokat a gondokat, amelyekkel nap mint nap kénytelenek szembesülni. Az általuk gondozott kutyákhoz sűrűbben kell lejárniuk, s ellenőrizniük, hogy van-e elegendő vizük, nincsenek-e a napon, nincsenek-e túlmelegedve – sorolta Beáta, s hozzáfűzte, hogy oda kell figyelniük a fertőtlenítésükre is.

– Nagyon nagy gond az, hogy kevesen vagyunk, s ezért tagjainknak állandó ügyeletet kell tartaniuk; rengeteget jelentene ha jelentkeznének nálunk önkéntesek, fiatalok, akik hajlandóak lennének a Tisza-parton, a Népkertben s más kellemes, hűvös helyeken sétáltatni a kutyusokat, illetve segíteni a házi kedvencek gondozásában. Beáta elmondta, hogy fertőtlenítő szerekre is égető szükségük lenne, s használaton kívül lévő nagyobb teknőket és lavórokat is szívesen elfogadnak, ezekben ugyanis fel tudják frissíteni a kutyákat. Az egyesület tagjai egyébként egy olyan akciót is meg szeretnének szervezni, amelynek keretében a város különböző területein edényeket helyeznének el a kis állatoknak (kutya, macska madarak), s arra kívánják felkérni a lakosságot, hogy ezekbe időnként vizet öntsenek a szomjazó házi kedvencek számára.