2024. április 26., péntek

A terrorszervezet támogatott egy ausztrál ápoló

Bíróság elé állítottak szombaton Sydneyben egy ausztrál férfit, akit azzal vádolnak, hogy Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezetnek dolgozott ápolóként - közölte a rendőrség és a média.

A 39 Adam Brookmant szombatra virradóra vették őrizetbe, amikor Sydneybe érkezett. A férfi önként jelentkezett a török hatóságoknál kedden - közölte a rendőrség. Hazautazását az ausztrál kormánnyal és több nemzetközi segélyszervezettel egyeztették. A rendőrség azt nem közölte pontosan, mivel vádolják a férfit, csak annyit árult el, hogy a szíriai konfliktusban való feltételezett részvétele miatt indult ellene eljárás.

A muzulmán hitre tért ötgyermekes Brookman ausztrál újságíróknak azt monda, hogy egy humanitárius küldöttség tagjaként utazott Szíriába. Egy légitámadásban megsebesült, majd Aleppó tartományban az egyik lázadó kézen lévő város kórházába szállították, és kényszerítették arra, hogy csatlakozzon a dzsihadista csoporthoz.

A férfit a rendőrségi cellából kapcsolták videotelefonon a bíróságra, ahol médiaértesülések szerint a bíróság jóváhagyta a terrorellenes műveleti egység kérését, így a férfit szülővárosába, Melbourne-be szállítják. Itt tartják a tárgyalását is. Ha az ellene felhozott vádpontok - az IÁ-nak nyújtott tudatos támogatás, illetve a csoport számára végzett hírszerző tevékenység - bizonyítást nyernek, akár 25 év börtönre is ítélhetik.

Ausztráliában a terrorveszély magas fokozata van érvényben a radikalizálódott muszlimok - közöttük a közel-keleti harcokból visszatérők - által elkövetett merényletek miatt. Az ausztrál kormány szerint legalább 120 ausztrál harcol Irakban és Szíriában, és további 160 támogatójuk van Ausztráliában.