2024. április 26., péntek
NYUGAT-BÁCSKA

A szociális fölzárkóztatásról

A zombori vkt nemi egyenjogúsági bizottsága és a szerb kormány szociális fölzárkóztatással foglalkozó csoportja szervezésében a szegénység helyi szintű visszaszorításáról tartottak tanácskozást Zomborban. A megbeszélést Tamara Savović, a helyi bizottság vezetője és Žarko Šunderić, a köztársasági szakértői csoport menedzsere vezette. Az összejövetelen részt vett Zoran Parčetić, a zombori városi tanács szociális és egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja, Čarna Petričević városi ombudsman, Latinka Vasiljković, Nyugat-Bácska adminisztratív körzet vezetője, Zoran Kalanjoš, roma kérdésekkel megbízott helyi koordinátor, Zombor, Apatin, Kúla és Hódság szociális központjainak képviselői, illetve a zombori helyi önkormányzat illetékes bizottságainak tagjai.

Miként lehetne csökkenteni a szegénységet? (Fotó: Fekete J. József)

Miként lehetne csökkenteni a szegénységet? (Fotó: Fekete J. József)

– Az anyagi szegénység mellett feltörőben van a szegénység új megjelenési formája, ami kikezdi az emberi méltóságot és az érvényes értékrendet. Nekünk a szociális fölzárkóztatás politikájáról és a szegénység visszaszorításának helyi módszertanáról kell tárgyalnunk. Ehhez viszont a helyi erők mellett be kell vonnunk az állami szerveket is – mondta Savović, majd hozzátette, hogy ritkán esik szó a szociális központok alkalmazottainak a szociális segélyre szorulók iránti viszonyáról, mindenekelőtt annak szükségszerűségéről, hogy alaposan fölmérjék az igénylő problémáit és annak ismeretében döntsenek arról, kit illet meg segély, és az milyen mértékű legyen.
Žarko Šunderić követendő példaként emelte ki a zombori gyakorlatot, amivel rendezi a családon belüli erőszak problematikáját.

– A városi adminisztráció szinte egyedülálló módon kapcsolta egymáshoz a számos intézmény által nyújtott szociális ellátás és szolgáltatás működtetését. Ez a modell példaértékű nem egy helyi önkormányzat számára, amelyek igyekeznek jobbítani szociálpolitikájukon és viszonyukon a nem kevés rászoruló irányában – mondta Šunderić.

A helyi gyakorlattal kapcsolatosan Zoran Parčetić ismertette az önkormányzat és a Vöröskereszt együttműködését a falusi rászorulók élelmiszercsomagokkal történő ellátásában, illetve, hogy az önkormányzat a város körüli erdőkben végzett szanitáris fairtásból származó tűzifát a szegényeknek osztotta ki a következő fűtési idényre.

Silvija Kranjc, a zombori szociális központ igazgatónője arra hívta föl a figyelmet, hogy minden településen vannak szociális támogatásban részesülők, és ezek nem egy képzettségi rétegből érkeznek, hanem a legkülönbözőbb képesítéssel rendelkeznek. Rámutatott, hogy a központ dolgozói nem egy esetben kétközben vannak, ha a segélyt kérelmező visszautasítja a számára fölkínált programot, vagy ha rájönnek, hogy valaki visszaélt a segéllyel.