2024. április 26., péntek

Szünetel a Dunđerski-ház felújítása

Az Óbecse központjában, a városházával szemben álló, Bogdan Dunđerski hagyatékának részét képező épület már több évtizede a város egyik szégyenfoltja volt, felújítása még tavaly júniusban elkezdődött. A munkálatok kivitelezésével a törökbecsei Ranđelović gradnja vállalatot bízta meg az önkormányzat, amely megközelítőleg négymillió dinárért vállalta el az épület átalakítását.

Az épületnek még tavaly ősszel el kellett volna készülnie (Fotó: Fehér Rózsa)

Az épületnek még tavaly ősszel el kellett volna készülnie (Fotó: Fehér Rózsa)

A munkálatok végére még tavaly októberben pontot kellett volna tenni, ezzel szemben ma is állványok takarják a házat, és ismét leálltak a munkálatok. A projektumot nemrégiben az óbecsei Építésügyi Igazgatóság vette át.

– A projektumot kezdetben a megrendelő, azaz az önkormányzat és az Idegenforgalmi Iroda irányította, mi ebben intézményesen nem vettünk részt, csupán néhány dolgozónkat kérte fel az önkormányzat a felügyeleti munka ellátására. Nemrégiben a községi tanács úgy döntött, hogy az Építésügyi Igazgatóság vegye át a beruházás feletti irányítást. Sok gond jelentkezett az elmúlt időszakban, pluszmunkák és újabb kiadások merültek fel, ezekre is le kell szerződnünk. Nyilvánvalóan az eredeti projektumban is voltak hibák, most ezeket is korrigálni kell – mondta el Goran Matić igazgató.

Az év elején a váratlanul felmerült munkákra több mint 500 ezer dináros szerződéskiegészítést kellett tenni, a mostani becslések szerint a legújabb pluszköltségek pedig nettó 400 ezer dinárt tesznek ki. Ezzel kapcsolatosan a községi képviselő-testület szerdai ülésén Vuk Radojević polgármester a felújítás folytatását firtató kérdésekre válaszolva elmondta: az évtizedek óta csúfoskodó épületet egyetlen korábbi vezetés sem újította fel, ezt a munkát végül a mostani önkormányzat vállalta fel. A közbeszerzési eljárás során a legalacsonyabb ár döntött, és a munkálatok folyamán további költségek merültek fel, ezek a tényezők vezettek a késéshez. Egyelőre nem tudni, hogy mikor folytatódnak a felújítási munkálatok.

Az elképzelések szerint a száz négyzetméteres épület egyik részében média- és idegenforgalmi központ működik majd, nagyobb része pedig nyitott jellegű lesz, és ebben a térre néző fedett épületrészben padok, asztalok, világítás és ingyenes wifi-kapcsolat várja a betérőket rendezvények idején. A projektum teljes értéke nagyjából tízmillió dinár, a tartományi kormány hárommillió dinárral támogatja az épület megmentését az enyészettől, a többit az önkormányzatnak kell fedeznie, amit részben banki hitelből biztosít.

Az épületet egyébként Bogdan Dunđerski a Matica Srpskára hagyta, és az intézmény vissza is követeli azt. Amíg a restitúciós ügynökség meg nem hozza erre vonatkozó határozatát, az épületet községi tulajdonként tartják nyilván, és használatáról egy a Matica Srpska és az óbecsei önkormányzat közötti megállapodás rendelkezik majd.