2024. április 26., péntek

Hangerősítővel a jobb kommunikációért

Ezentúl a nagyothallók, illetve a vakok és gyengén látók is önállóan intézhetik ügyeiket a közigazgatási hivatal ügyfélszolgálatánál Zomborban. A hivatal illetékességébe tartozó összes ügyet egyetlen földszinti irodasorban lehet intézni, a tolóablakokhoz pedig akadálymentesen lehet eljutni. Szerdától az Altea civil szervezet kezdeményezésének és a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztérium támogatásának köszönhetően már nem csupán a mozgáskorlátozottak, hanem a hallássérültek és a vakok is igénybe vehetik a hivatal szolgáltatásait.

Snežana Blagojević és Saša Todorović a készülék üzembe helyezésekor (Fotó: Fekete J. József)

Snežana Blagojević és Saša Todorović a készülék üzembe helyezésekor (Fotó: Fekete J. József)

A vakoknak egy Braille-írással készült tájékoztató áll rendelkezésére, amelyen feltüntették az összes városi szolgálat szükséges adatait és elérhetőségét.

– A fogadóteremben egy indukciós hangerősítőt állítottunk üzembe, aminek köszönhetően mindazok, akik hallókészülékkel, vagy Cohlearis implantátummal rendelkeznek, a leadó antenna vételi körzetébe érkezvén ezeken a készülékeken fölerősítve hallják az információkat. Így nem kell segítőt vinniük magukkal, ha valamilyen ügyüket intézik, hanem önállóan kommunikálhatnak a hivatalnokokkal – nyilatkozta az Altea egyesületet képviselő Snežana Blagojević.

Srđa Stojnović, a Siketek és Nagyothallók Szövetségének titkára megerősítette, hogy az új berendezés jelentős mértékben javítja az ügyfelek és az ügyintézők kommunikációját.

– Ez egy csodálatos szerkezet, és ami a legérdekesebb, nagyon egyszerű dolog. Nem csak minden közintézményben lenne rá szükség, hanem például az iskolákban is. Manapság a tanároknak hangosabban kell beszélniük, ugyanis a szabad iskolaválasztás nyomán a tanulók között vannak gyengébb hallásúak is – mondta Stojnović.

– Örömmel tölt el, hogy Zombor bekerült azon városok körébe, amelyek biztosították a látás- és hallássérültek számára polgári jogaik megvalósításának egyszerű és közvetlen módját. A város azon lesz, hogy más intézmények számára is biztosítson ilyen berendezést – ígérte az indukciós hangerősítő üzembe helyezésekor Saša Todorović polgármester.