2024. április 26., péntek

Kevesebb a munkanélküli Közép-Bánátban

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki hivatalának legújabb, júniusi kimutatása szerint az öt közép-bánáti községben 17 025 munkanélküli van, ebből 8287 nő. Összehasonlítva az első negyedévi (március végi) kimutatással ez azt mutatja, hogy a körzetben 847 személlyel (4,7 százalékkal) csökkent a munkára várók száma. A munkanélküliek száma mind Nagybecskerek városában, mind a négy községben is kisebb.

Felvétel az idei nagybecskereki állásbörzéről (Fotó: Kecskés István)

Felvétel az idei nagybecskereki állásbörzéről (Fotó: Kecskés István)

A legnagyobb javulást a bégaszentgyörgyi (žitištei) községben észleltek, ahol 244 személlyel (csaknem 10 százalékkal) csökkent a munkanélküliek száma. A második helyen Magyarcsernye község áll, itt 5,7 százalékkal esett vissza a munkanélküliség. Nagybecskereken 5,1 százalékos a javulás, a szécsányi községben 2,4 százalékkal, a törökbecsei községben pedig mindössze 0,6 százalékkal van kevesebb munkanélküli, mint az első negyedévben.

Ugyanakkor továbbra gondbaejtő, hogy a munkára várók között a közép-bánáti körzetben 1113 egyetemi vagy főiskola végzettségű személy van. Ez arról tanúskodik, hogy alacsony szinten van a régió műszaki-technológiai fejlettsége. Komoly teher, hogy a munkát keresők között 4683 személy ötven évnél idősebb, sajnos nekik kevés esélyük van arra, hogy munkát találjanak. Az pedig már szinte rémisztő adat, hogy 1932 személy már öttől tíz éve keres munkahelyet magának, 1006-an viszont több mint egy évtizede reménykednek abban, hogy munkahelyet találnak maguknak.

A biztató adatok azonban nem mindig felelnek meg a valóságnak, mivel a munkanélküliek listájáról nemcsak akkor törlik valakinek a nevét, ha munkát talál, hanem akkor is, amikor valaki például nem jelentkezik rendszeresen a szolgálatnál. De vannak a munkanélküliek közül olyanok is, akik egyáltalán nem jelentkeznek a hivatalnál. Ugyanakkor reményt keltő, hogy a régióban feltehetőleg az év végéig egyik nagyobb vállalatban sem terveznek tömegesebb elbocsátást.