2024. április 26., péntek

Kőolaj-paradicsom lehetne Bácskából?

Az eddigi kutatások alapján a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) szakemberei úgy gondolják, hogy Bácska kecsegtető kőolaj-lelőhely lehetne. Annak ellenére, hogy a fekete arany ára az utóbbi időben jelentősen esett a nemzetközi piacon, a kőolajipari vállalat teljes erőbevetéssel folytatja az idevágó kutatásokat.

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat emberei már egy ideje járják a bácskai önkormányzatok területeit, ahol az erre szükséges műszerek segítségével sorra végzik a szeizmikus vizsgálatokat.

Az eddigi tervek értelmében a szakemberek Verbászra, Kishegyesre, Temerinbe, Becsére és Zsablyára látogatnak el, ahol összesen 650 négyzetkilométert fognak átvizsgálni. Verbászon a munka egyharmadával már készen vannak, Szenttamáson pedig már elkezdték a vizsgálatokat. A NIS illetékesei szerint sikeres lesz a projektum. A cég egyébként Boszniában, Magyarországon és Romániában is folytat ilyen jellegű vizsgálatokat, sőt Angolában 1980 óta van jelen, és itt 1985-óta végez fúrásokat.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

Vladica Živanović, a NIS Szeizmikus Szolgáltatások részlegének vezetője a médiának elmondta, hogy minden szükséges dokumentummal rendelkeznek a munka lefolytatására, amelyen jelenleg 130 ember dolgozik. Közülük csaknem hatvanan az érintett önkormányzatokból kerültek ki.

Goprica Mandić, a geológiai tervdokumentációk kidolgozásával foglalkozó részleg vezetője arról értesítette a sajtót, hogy a munkát mindenhol csak a megfelelő felhatalmazások átvétele után kezdik meg, akkor, ha a munkafeltételek megfelelnek a törvényben előírtaknak. Erre már csak azért is szükség van, mert a vizsgálandó területek sok esetben magánkézben lévő földterületeken találhatók.

A NIS egyébként a projektummal a kőolajtartalékok növelését irányozta elő. A vállalat illetékesei kifejtették, hogy minden kőolajipari cég első számú célja a tartalékok növelése, ahhoz azonban, hogy ez sikeres vállalkozás legyen, állandó jelleggel kell pénzt fektetni a geológiai kutatásokba, amelyek hasznot hoznak, ha valahol olajlelőhelyre bukkannak. A vizsgálatokkal ezenkívül feltérképezik a Kárpát-medence ezen részét, így aztán a kőolajipar számára könnyen megjelölhetik a leginkább kecsegtető térségeket, amelyeket később még részletesebben megvizsgálhatnak az illetékesek. Ha azonban továbbra ígéretesnek bizonyulnak a kijelölt helyszínek, a NIS emberei a fúrást is megkezdhetik rajtuk. A jelenleg alkalmazott módszer a háromdimenziós modellezés, amely nagy segítséget nyújt a kőolaj- és földgáztartalékok hatékony feltérképezésében, valamint a terep geológiai felépítésének meghatározásában.

A Szerbiai Kőolajipari Vállalatnak összesen 64 gáz- és olajmezője van az ország területén, a munkálatok nagy része azonban a vajdasági furatokon zajlik. Csak a múlt évben az itteni mezőkön 1,6 millió tonna olajat és gázt termeltek ki.