2024. április 26., péntek
ZENTA

Könyvbemutató a zombori festőművészről

A Zentai Alkotóházban ma 19 órakor kezdődik a Juhász Árpád (1863–1914) zombori festőművészről, a gödöllői művésztelep tagjáról szóló könyv bemutatója.

Az est vendégei: Őriné Nagy Cecília, a Gödöllői Városi Múzeum művészettörténésze, a könyv bevezető tanulmányának szerzője; Szalma Viktória alkalmazott grafikus, a kötet arculatának tervezője; Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója és Lázár Tibor festőművész, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanára.

A Forum Könyvkiadó tíz éve szünetelő képzőművészeti kismonográfia-sorozatának új kiadványát dr. Ninkov K. Olga és dr. Raffay Endre művészettörténészek mutatják be.

A kötet képanyagát a könyv szerkesztője, Ninkov K. Olga válogatta a Szabadkai Városi Múzeum, a Zombori Városi Múzeum, a Gödöllői Városi Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria – Szépművészeti Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma, a budapesti Néprajzi Múzeum gyűjteményeiből, valamint magántulajdonban lévő művekből. A magyar és szerb nyelvű, színes műmellékletekkel ellátott, gazdagon illusztrált kiadvány a bemutató alatt kedvezményes áron vásárolható meg.

Juhász Árpád életműve nemcsak művészeti kvalitásai és néprajzi gyűjtései miatt érdemel kiemelt figyelmet, hanem zombori, hódsági, gödöllői, mezőkövesdi stb. kötődései révén, valamint helytörténeti vonatkozásai miatt is.

A könyvbemutatót képvetítés kíséri.