2024. április 26., péntek

Kitörtek a Jobboldali Szektor bekerített fegyveresei

A Jobboldali Szektor (PSZ) kárpátaljai szervezetének harcosai kitörtek a (Munkács környéki) bekerítésből, és biztonságos helyre tartanak, hogy ne ölhessék meg őket – nyilatkozott Andrij Sztempickij, a PSZ katonai szárnyának, az Önkéntes Ukrán Hadtestnek (DUK) a parancsnoka a Znaj.ua ukrán hírportálnak.

A kárpátaljai média által kedden átvett interjúban Sztempickij elmondta, hogy a hatóságok továbbra is nagy erőkkel keresik a PSZ menekülő embereit, nagy katonai menetoszlopok járnak faluról falura, különleges műveletet folytatnak, és eközben konfrontálódnak a helyi lakossággal. „Meggyőződésünk, hogy az embereinket meg akarják ölni, mert sokat tudnak, és (a hatalomban) mindenkinek jó lenne, ha már nem élnének” – tette hozzá.

A parancsnok kifejtette: a PSZ-ben fontolgatták, hogy megadásra szólítják fel a Munkács környékén rejtőzködő fegyvereseiket, de azt látták, hogy a két emberüket, aki feladta magát és vallomást tett, Kijevben a bíróság két hónapra letartóztatásba helyezte. Elmondása szerint semmilyen garancia nincs az ügy tárgyilagos kivizsgálására vagy igazságos bírósági eljárás lefolytatására, hiszen „látjuk, a bíróságok és a rendvédelmi szervek semmit nem változtak Janukovics elnöksége óta”. Megjegyezte: „nincsenek garanciáink arra, hogy az embereink életben maradnak”.

Sztempickij újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, „banális hazugság” az, amit Hennagyij Moszkal, Kárpátalja napokban kinevezett új kormányzója állít a PSZ kárpátaljai szervezetének tagjairól, hogy azok 80 százaléka büntetett előéletű, legtöbbjüket már kétszer, háromszor elítélték. A kormányzó szerint a munkácsi incidens csak a „jéghegy csúcsa”. Korábban a PSZ emberei haszonszerzés céljából embereket raboltak el és kínoztak meg, védelmi pénzt követeltek vállalkozóktól, eközben törvénytelenül használtak lőfegyvereket, köztük gépkarabélyokat, golyószórókat és gránátvetőket – írta, megjegyezve, hogy gyakorlatilag védelmi zsarolással, banális pénzszerzéssel foglalkoztak, s ami a legrosszabb – hangsúlyozta – mindezt hazafias jelszavak mögé bújva tették.

Vaszil Sztojka, a Jobboldali Szektor (PSZ) menekülő fegyveresei parancsnokának, Roman Sztojkának az apja tegnap Ungváron sajtótájékoztatón mondta el a maga verzióját az eseményekről. Szerinte a július 11-i munkácsi fegyveres konfliktus előre eltervezett akció volt, amelynek a forgatókönyvét a kijevi elnöki hivatalban írták. Vaszil Sztojka, aki korábban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ungvári járási főnöke volt, majd az SZBU Kárpátalja megyei részlegének belső elhárítását vezette, közölte: a munkácsi akciót a rendvédelmi szervek emberei előre megszervezték, „lehetővé téve, hogy a „fiúk” (a PSZ fegyveresei) elhagyják Ungvárt, majd kelepcébe csalták őket”. „Szerhij Saranics, akkori megyei rendőrparancsnok ezért nem hívott fel, hogy állítsam meg a fiamat” – tette hozzá. Megjegyezte, a terv szerint Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő „banditáinak vérfürdőt kellett kiprovokálniuk”. A rendőrség a PSZ embereit ezután elvezette arra a helyre, ahol szitává kellett volna lőni őket, a fiúknak 40 másodperc gondolkodási időt adtak, nem volt idejük tanácskozásra sem, azonnal tüzet nyitottak rájuk, s csak annak köszönhették a megmenekülésüket, hogy kellő harci tapasztalatokra tettek szert Kelet-Ukrajnában – mondta.

– Azzal kapcsolatban, hogy miért történhetett meg ez az eset a békés Kárpátalján, arra a következtetésre jutok, hogy (a munkácsi konfliktus) előre eltervezett akció volt, forgatókönyvírója az ukrán elnöki hivatalban van. A terv szerint Kárpátalján olyan helyzetet kellett teremteni, amely lehetővé tette csapatok vezénylését, hogy a megyét ne oszthassák fel egymás között a klánok – fejtette ki Vaszil Sztojka.

 Lázár: Magyarország az ukrajnai magyar állampolgárokat is megvédi

A magyar kormánynak minden magyar állampolgárát minden eszközzel meg kell védenie, Kárpátalján pedig joggal merül fel a kérdés, hogy az ott élő magyarok biztonságban vannak-e – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a felvetésre, hogy az ukrán külügyminiszter bekérette Magyarország ukrajnai nagykövetét a magyar titkosszolgálatok ukrajnai tevékenységével kapcsolatos magyarországi kijelentések miatt.

Lázár János kedden, a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón leszögezte: ahol az utcán lövöldöznek, joggal merül fel a kérdés, hogy az ott élő magyarok biztonságban vannak-e. Szerinte Keskeny Ernő jól tudja a magyar érdekeket képviselni. A magyar kormány a béke és a biztonság létrejöttében, valamint Ukrajna szuverenitása és területi integritásának fenntartásában érdekelt – tette hozzá.