2024. április 26., péntek

Gasztronómiai hétvége

A nemesmiliticsi, tizenhat tagú Lemeški kulen egyesület kezdeményezésére a faluban készített kulen tavalytól eredetvédelem alatt áll. Az ínyenc csemegének számító készítményt több mint két évszázada változatlan receptúra alapján készítik a háztáji gazdaságokban.

Kóstolni is lehetett a finomságokat (Fotó: Fekete J. József)

Kóstolni is lehetett a finomságokat (Fotó: Fekete J. József)

Az országos szellemi tulajdonkezelő intézet tanúsítványa szerint a militicsi kulen fermentált szárazkolbász, amit érett sertéshúsból készítenek, maximum 2,2 százalék jódozott konyhasó és 4 százalék militicsi őrölt paprika hozzáadásával. A többi, hasonló készítménytől a húselőkészítés folyamata és a hozzáadott pirospaprika-őrlemény mennyisége különbözteti meg, teszi fölismerhetővé. Két évvel ezelőtt az Újvidéki Vásáron aranyérmet nyert a militicsi, azaz a lemesi kulen, tavaly pedig érmet szerzett a magyarországi élelmiszer-ipari vásáron is.

A Lemeški kulen egyesület egyébként közel egy évtizede minden évben megszervezi a kulenfesztivált Nemesmiliicsen, így történt ez az elmúlt szombaton is.

A hosszú ideig érlelt, nemes penésszel borított kulen mellett egyéb, ugyancsak sertéshúsból készült finomságok is terítékre kerültek a település központjában fölállított standokon. A borsos ár ellenére most sem szűkmarkúskodtak e csemege rajongói, bőven akadt mind látogatója, mind vásárlója az idei, hagyományosnak számító fesztiválnak.

Szombaton este pedig a halfőző bográcsok alatt gyújtották meg egyszerre a tüzet a zombori Szentháromság téren. Tizenkilenc éve hagyományosan a Zombori Bogrács elnevezésű halfőző verseny zárja a Zombori Nyár rendezvénysorozatot, amelynek keretében több napon át igyekszik az önkormányzat minden korosztály számára változatos programot biztosítani.

Hal, hagyma, só, nemes paprika, víz, puhafa tüzelő, meg persze bogrács – mindössze ennyi kell a halléhez (Fotó: Fekete J. József)

Hal, hagyma, só, nemes paprika, víz, puhafa tüzelő, meg persze bogrács – mindössze ennyi kell a halléhez (Fotó: Fekete J. József)

Korábban nem egy alkalommal elmosta az eső a zárórendezvényt, most viszont a kánikula rontott a rendezvény látogatottságán. A tervezett 300 főzőhelyből mindössze 173-at foglaltak el, a versenybe 38-an neveztek be. A legjobb halfőző címet a cservenkai Petar Svilar nyerte el, aki 2012-ben ugyancsak bajnoka volt a Zombori Bográcsnak. A második hely Hercegszőlősre került, a zomboriak becsületét a harmadik helyezés mentette meg.

A rendezvényen kiválasztották a legszebben díszített asztalokat és a legvidámabb asztaltársaságot is.