2024. április 26., péntek

Harmincezren szavaztak Szabadkán

A Szerb Haladó Párt kapta a legtöbb szavazatot – Összesen 150 képviselője lesz a Vajdasági Magyar Szövetségnek Szabadka 31 helyi közösségében – Tizenkét év után VMSZ-győzelem Csantavéren

Huszonhét helyi közösségben nyert a Szerb Haladó Párt, tízben szerzett abszolút többséget a Vajdasági Magyar Szövetség. A részvételi arány 23,41 százalékos volt, a 131 012 szavazásra jogosult polgár közül 30 667 járult az urnák elé.

Összesen 37 helyi közösségben választottak új vezetőséget, 104 szavazóhelyen. A legtöbb szavazópolgár a Sétaerdő helyi közösség területén él, 9679, míg legkevesebben Misityevón, itt például csak egy listára lehetett szavazni. A legtöbb lista Bajmokon és a Sándor helyi közösségben indult, összesen hét-hét.

Az SZHP–SZSZDP, SZM, ESZ, SZNYP és SZMM koalíció a szavazatok 45,18, a VMSZ 31,85, a VSZL 7,58, az SZSZP 3,73, a VHDSZ 4,86, az SZRP 0,27 százalékát szerezte meg.

Bunford Tivadar, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke lapunknak tegnap adott interjújában hangsúlyozta, nagyon elégedett az eredményekkel, több szavazatot kaptak, mint négy évvel ezelőtt, s olyan helyi közösségekben sikerült nyerniük, mint Csantavér, ahol 12 éven át nem voltak hatalmon. Összesen 31 listával indultak, 10 helyi közösségben első helyen végeztek 16-ban másodikak, 4 listán harmadikak, és olyan helyeken kaptunk mandátumot, mint Dusanovó, Györgyén, Mérges, Tavankút. A VMSZ-nek összesen mintegy 150 képviselője lesz.

– Önmagunkkal is versenyeztünk és azzal, hogy állandóan fogy a magyarok száma Szabadkán. Számításaink szerint a lakosság egy negyede már csak a magyar. S így csaknem tízezer, pontosabban 9800 szavazatot kapni kiváló eredménynek számít. Emellett az SZHP-vel és a holdudvarával versenyeztünk, amely összesen nyolc párt, akik így 13 800 szavazatot kaptak. Úgy véljük, hogy a polgárok mellénk álltak, felismerték az értékeket, amiket képviselünk és a folytonosságot, hiszen 21 éve folyamatosan jelen vagyunk. Nagyon nagy eredménynek tartom, hogy 12 év után Csantavéren nyerni tudtunk abszolút többséggel, 52 százalékkal, a Zorka helyi közösségben elért eredményünket is, de a kisradanováci, a Palics, a Hajdújárás, Királyhalom, Ludas területén elért eredményt is. Felismerik, hogy tenni akarunk és teszünk is, és első helyen vagyunk a Vasutas helyi közösségben és Újfaluban is. Picit fájó Kelebia és Makkhetes, ahol nem tudtunk nyerni. Tanulni kell a hibánkból, ezt ki kell elemezni – mondta Bunford, majd hozzátette, valószínűleg, ahogyan önkormányzati szinten, úgy a helyi közösségekben is együttműködnek majd az SZHP-vel, így tehát a legtöbb helyi közösségben valamilyen vezetői pozíciójuk is lesz.

Kérdésünkre, miszerint a helyi közösségeknek szinte semmilyen hatalma, befolyása nincs, s a VMSZ szerint szükség lenne-e a változtatásra ezen a téren, Bunford elmondta, igen kevés a hatáskörük a helyi közösségeknek, szinte a semmivel gazdálkodnak, és ezen változtatni kellene, hogy több önállóságuk legyen. Viszont a helyi közösség az a hely, ahová a polgár bármikor bekopoghat, bemehet és elmondhatja a problémáit, és ha ott valóban olyan emberek ülnek, akiknek nem a személyes ambícióik, hanem a közösségépítés a fontos, akkor ott nagyon szép történeteket lehet megvalósítani – mondta a VMSZ helyi szervezetének elnöke.

A nem hivatalos eredmények szerint 27 helyi közösségben végzett első helyen a Szerb Haladó Párt. Bogdan Laban, a haladók szabadkai elnöke a vasárnap esti sajtótájékoztatón megköszönte minden szabadkainak, aki bizalmat szavazott az SZHP-nak.

A Szerb Haladó Párt a voksok 45,18 százalékát szerezte meg. Ez a haladók szabadkai elnöke szerint csaknem 14 ezer szavazatot jelent.

– Ezek olyan választások voltak, amelyek sokat jelentenek nekünk. A helyi közösségeket képviselő embereink nagyon fontosak. Az ő feladatuk az, hogy az önkormányzati választások előtt rávilágítsanak azokra a problémákra, amelyeket a Szerb Haladó Pártnak meg kell oldania, miután megnyeri az önkormányzati választásokat – mondta magabiztosan Laban.

A Szerb Haladó Párt jelöltjei a párt információi szerint a Központ1, Központ 2, Központ 3, Sétaerdő, Peščara, Kisbajmok, Gát, Harcosok Sorakozója lakótelep, Bajnát, Sándor, Újváros, Kertváros, Makkhetes, Békova, Visnyevác, Újzsednik, Nagyfény, Györgyén, Bajmok, Misityevó, Tavankút, Mérges és Kelebia helyi közösségekben nyertek.

Bogdan Laban hangsúlyozta, a helyi közösségi választások eredményéből kiderül, hogy a szabadkaiak nyitottak a változásra.

– Továbbra is kapcsolatban maradunk a lakosokkal. Végre elértük, hogy bennünket is megkérdezzenek a városunk sorsáról. Új beruházásokat akarunk indítani, és munkahelyeket nyitni. Meg kell oldanunk a lakosok problémáit – mondta Laban.

A haladók szabadkai elnöke úgy vélekedett, hogy ez a voksolás volt a közeljövőben esedékes önkormányzati, illetve tartományi választás főpróbája.

Bunford Tivadar Laban kijelentése kapcsán, miszerint megnyerik az önkormányzati választásokat, lapunknak a következőket nyilatkozta:

– Nagy merészség ilyet állítani. Amellett, hogy egyre kevésbé biztos, hogy az idén lesznek önkormányzati választások, tény, hogy felmértünk egy állapotot, de messzemenő következtetéseket nem kell levonni. Mi építkezni akarunk, az a párt vagyunk, amelynek kutya kötelessége, hogy kiálljon a szabadkai lakosság mellett. Mindent megteszünk majd azért, hogy a városháza kulcsa a mi kezünkben maradjon. Nem véletlenül mondtam, hogy összesen nyolc párttal versenyeztünk. A számok könyörtelenek, ha így nézzük, akkor mi kaptuk a legtöbb szavazatot. 20-21 képviselőnk lehetne, ha most önkormányzati választás lenne, jelenleg 16 VMSZ-es ül ott. Én optimista vagyok ezeknek az eredményeknek a tükrében – mondta Bunford.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga is elégedett a választási eredményekkel. Közleményükben kiemelik, az ő pártjuk volt az egyetlen polgári opció a választásokon, s hogy a jövőben is a gyökeres változások mellett állnak majd ki, hiszen csak az hozza meg a városnak a fejlődést – áll a közleményben. 22 listával indultak, a szavazatok 11,5 százalékát szerezték meg.

A helyi közösségi választásokat több párt is bojkottálta. A Demokrata Párt, a Liberális Demokrata Párt, az Új Párt, a Szerbiai Demokrata Párt többek között arra hivatkozva nem indult a választásokon, mert azokat a törvényes határidőn kívül írták ki, s mert úgy vélték, azokat össze kellene vonni az önkormányzati és tartományi választásokkal, takarékosság címén.

Lapzártánkig véglegesített, hivatalos eredmények nem érkeztek a városi választási bizottságtól.