2024. április 26., péntek

Folytatódik a felmelegedés

Hétfőn hidegfront érte el térségünket, azonban csak átmenetileg mérsékelte az időjárást, így kedden is az egyre fokozódó hőség teszi próbára szervezetünket. A várható legmagasabb hőmérséklet 36 Celsius-fok körül alakul, szerdán pedig elérheti a 38 Celsius-fokot is. Az előrejelzések szerint péntektől szórványosan erőteljes gomolyfelhőkre, zivatarokra számíthatunk, ám a magas hőmérséklet ekkor sem csökken mérvadóan, ugyanis pénteken 37, szombaton 36 Celsius-fokos melegre számíthatunk. Vasárnap viszont mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet, több helyen várható zápor, zivatar, és erős széllökés, a hőmérő higanyszála pedig csak 33 Celsius-fokra kúszik majd fel.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A több napja tartó nagy meleg és a hőhullám fokozódása halmozott terhelést jelent az egészségesek számára is, a szívbetegek, a krónikus betegek és az idősek pedig extrém igénybevételre számíthatnak. Fronthatás ugyan nem érvényesül, de a hosszú ideje tartó nagy meleg megterhelést ró szervezetünkre. Amellett, hogy fejfájás, migrén jelentkezhet többeknél, az idősek és a szívbetegek számára különösen nehéz időszak következik és erősödhetnek a keringési rendellenességekkel élők panaszai.

A hosszan tartó nagy meleg miatt sokan a szokottnál szétszórtabbak, kábábbak, nehezebben tudnak összpontosítani. A fellépő tompaság, napközben jelentkező kábaság ellen zöld tea fogyasztása javasolt, a koffeintartalmú italokat azonban mindenki kerülje ebben az időszakban. A déli órákban feltétlenül ajánlott, hogy hűvös helyen tartózkodjunk, kerüljük a tűző napsütést. Lehetőleg kerüljünk mindenféle fizikai megterhelést, a sportolást is mellőzzük ebben az időszakban.

A nagy melegben az izzadás során sok folyadékot veszíthetünk, amit ha nem pótolunk, akár komolyabb problémák is jelentkezhetnek. Az ásványvíz mellett üdítő gyümölcsleves, limonádé, és friss gyümölcsök fogyasztása is jó megoldás, az étkezés során pedig válasszanak kímélő fogásokból álló étrendet. A zsírban tocsogó, túlfűszerezett fogások nagyon megterhelik a gyomrot, akár rosszullétet is okozhatnak.