2024. április 26., péntek

Erdoğan: Gyászban vagyunk

Törökországban borzalmas vérfürdőt írnak az IÁ számlájára

Terrorcselekménynek minősítette Recep Tayyip Erdoğan török államfő azt a hétfői öngyilkos merényletet, amelyben a hazája délkeleti részén fekvő Suruç városban legalább harmincan meghaltak, és mintegy százan megsebesültek. „Gyászban vagyunk egy terrorcselekmény miatt (...) a népem nevében átkozom és elítélem ennek az erőszaknak az elkövetőit” – közölte az Észak-Nicosiában tartózkodó Erdoğan.

Feltehetően az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista csoport egyik tagja robbantotta fel magát – a többségében kurdok lakta – Suruçban, amely a szíriai határ közelében található. A merénylet helyszíne mindössze tíz kilométerre van a szíriai belháborúban sokat szenvedett szíriai határvárostól, Kobánitól.

A robbantás egy kulturális központ előtt történt. Az épületben előzőleg egy ifjúsági szervezet háromszáz tagja gyűlt össze, hogy felkészüljön – a szintén kurd népességű – Kobáni meglátogatására. A szervezet az IÁ és a kurdok közötti harcok sújtotta szíriai határváros újjáépítésében akar segédkezni. (Kobánit korábban az IÁ elfoglalta, de a kurdok kiűzték a dzsihadistákat.)

Hétfőn robbanás történt Kobániban is, két kurd harcos halálát okozva. A detonáció okáról különböző információk láttak napvilágot. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns szervezet szerint a Népvédelmi Egységek (YPG) nevében a kurd milícia ellen egy öngyilkos merénylő autóba rejtett pokolgéppel hajtott végre támadást. Az YPG egyik szóvivője viszont azt állította: az IÁ által hátrahagyott lőszerek megsemmisítésekor történt a robbanás.