2024. április 26., péntek

Bárki Poirot bőrébe bújhat

Belgrádban egyre nagyobb teret hódít a szabadulószoba

Escape game élőben. A világ egyik legnépszerűbb számítógépes játéka egyre nagyobb teret hódít, ám ezúttal nem a számítógépek világában, hanem a való világban. A számítógépről ismert room-escape és point-and-click játékok továbbfejlesztett, valós térbe helyezett változatában a játékosoknak továbbra is logikai vagy ügyességi feladatok segítségével kell kijutniuk meghatározott időn belül a szobából vagy szobarendszerből. Mi az egyik, az első ilyen belgrádi szabadulószobába látogattunk el.

Ha kell, akár vegyületeket is keverhetnek a játékosok a laboratóriumban (Fotó: Miklós Hajnalka)

Ha kell, akár vegyületeket is keverhetnek a játékosok a laboratóriumban (Fotó: Miklós Hajnalka)

Az első szabadulószoba 2006-ban, a Szilícium-völgyben nyílt meg, témája Agatha Christie krimijére épült. Egy évvel később Japánban indult hódító útjára és elterjedt Hongkongban, Szingapúrban, Kínában, Tajvanon és az Egyesült Államokban is. Magyarországon 2011-ben jelent meg, de a budapesti játéknak az igazi népszerűséget az 2012-es év hozta. Szerbiában másfél, két évvel ezelőtt nyílt meg az első ilyen szoba. Belgrádban, majd Újvidéken működött egy-egy ilyen szoba, ám azóta csak a főváros területén mintegy húsz ilyen játékszervezet működik.

– Ez a real life, real live játékelnevezés hűen tükrözi a játék lényegét. A számítógépes játékot mintegy tíz évvel ezelőtt vetítették át a való világra. Olyan autentikus szobákat alakítottak ki, amelyek meghatározott történetet rejtenek magukban, ugyanakkor számos logikai feladatot is. Így egy kisebb csoport, aki ezekbe a szobákba bekerül, egy teljesen más világba csöppen bele, ahol 60 percen keresztül éli annak a szobának a történetét. A játékosok feladatokat megoldva tesztelik a saját intellektuális kapacitásukat és a csapatban történő munka képességét, de ez mindenek előtt szórakozás – magyarázta Milena Aranđelović, a belgrádi Escape Game játékmestere. Egyelőre még mindig a külföldiek körében népszerűbb, de egyre többen fedezik fel a játék izgalmát Szerbiában is. Elsősorban hétvégi szórakozást jelent.

Milena körbevezet a titokszobákon, igyekezett nem felfedni a feladatokat, vagy a megoldásokat. Az ő szervezetük három, különböző nehézségű szobát működtet. Mindhárom szobának más a témája. Az egyik, a játékosok tapasztalatiból merítve, talán a legkönnyebb szoba az, ahol nyomozóvá kell válni a játékosnak, és követnie kell egy esetleges bűncselekmény minden nyomát. A második szobában katonai kém bőrébe bújhat a játékos, míg a harmadik, a legkisebb kijutási aránnyal büszkélkedő szobában laboratóriumba csöppen az ember, ahol a kémia és a különböző vegyületek elkészítése vezethet minket a megoldáshoz, a szobából való kijutás megoldásához.

Ilyen környezetben a kém feladata sem egyszerű (Fotó: Miklós Hajnalka)

Ilyen környezetben a kém feladata sem egyszerű (Fotó: Miklós Hajnalka)

– A szoba nagyságától és a feladatok összetettségétől függ, hogy hányan vehetnek részt egy-egy szoba feladatainak megoldásában. Olyan feladatokat rejtettünk el, amelyek egy csapat esetében minden tagot gondolkodásra kényszerítenek, nehogy valaki unatkozzon a szobában. Így általában 2–5 fős csapatokkal dolgozunk együtt. Gyakran párok jelentkeznek be hozzánk, de jönnek családok is, középiskolások, baráti társaságok, illetve munkaközösségek – mutatott rá a játékmester. Hozzátette: – A klasszikus escape rooms játékok alapvető célja, hogy logikai feladatok megoldásával a játékosok megtalálják a szobából való kijutás módját az idő lejárta előtt. Szobától függően feladatokat készítünk a csapatoknak. A jelenlegi szoba, amit mi Mystery szobának neveztünk el, igazából a kezdőket szólítja meg, ahol a berendezés és a szoba hangulata visszarepíti a játékosokat Poirot, vagy Sherlock Holmes világába. Ebben az esetben a játékosok nyomozókká válnak és a feladatuk, hogy felkutassák azt a titkot, cselekményt, amit a szobában elrejtettünk. Az egyik felkutatott feladat megoldása egy újabb problémát vet fel, és így tovább, így haladnak a játékosok a végső megoldás felé – tudtuk meg.

Milena elmondta: minden korosztály feltalálja magát ebben a játékban. Sokszor a gyerekek aktívabbaknak tűnnek, hiszen folyamatosan mozognak a térben a feladatokat keresik, a felnőttek pedig néha-néha passzívak lehetnek, holott csak megpihennek, hogy átgondolják a korábban talált tárgyak logikai összefüggéseit. Amíg egyiküknek aktív szórakozás, addig sokukat önismereti pozícióba helyezi a játék. A siker sokszor csak attól függ, ki mennyire őrizte meg a játékosságát, a játékos kíváncsiságát, illetve mennyire tudja felszabadítani magában a gyermeket.

Minden tárgy fontos üzeneteket hordoz (Fotó: Miklós Hajnalka)

Minden tárgy fontos üzeneteket hordoz (Fotó: Miklós Hajnalka)

– Ez a játék intellektuális, ugyanakkor szociális stimuláció is. Ez egy olyan környezet, ami elsősorban szórakozást nyújt, így nem jelent veszélyhelyzetet azok számára sem, akik munkakörnyezetből jönnek és a munkahelyükön felettes és beosztott viszony van köztük, a játékban együtt kell gondolkodniuk, partnerként küzdenek a cél elérésében – mutatott rá Milena Aranđelović. Elmondta, nem sikerül minden csapatnak a megadott egy óra alatt teljesíteni a célt. A szoba nehézségi fokától függ a kijutások aránya is. A nehezebb szobákból a csapatok fele tud kijutni, míg a Mystery szobában a feladatokat a csapatok kétharmada teljesíti.

– A csapatok tagjainak reakciója különbözik. Természetesen, ha sikerül kijutni a szobából, nagy ünneplés következik, mindenki feldobott. Amikor viszont nem sikerül befejezni a játékot, sokféleképpen reagálnak a játékosok. Sokszor csalódottak, de legtöbbször ez a csalódottság befelé irányul, sokan önkritikát gyakorolnak. Mégis leggyakrabban a csalódottságot elnyomják a játékban szerezett érdekes tapasztalatok és a játék öröme, így rövid időn belül visszajönnek, hogy újra kipróbálják magukat egy másik szobában. A játék izgalmának fenntartása érdekében a résztvevők csak egyszer próbálhatják ki magukat a szobák valamelyikében – mondta.

A szobák kialakítását maguk a társtulajdonosok, Ivan, Slobodan és Irena találták ki közösen. Az ő kreativitásukat dicséri a szoba egyedisége. A játékot is ők maguk üzemeltetik. Egy-egy feladat megoldása sokszor nem várt eseményekhez vezethet. De hogy mikor veszti el egy szoba a varázsát?

– A szobáink állandók és a feladatok sem változnak. A detektívszobát alakítottuk ki először. Már másfél éve így áll, mégis ez a legnépszerűbb szobánk – mondta Milena.