2024. április 26., péntek

„Év végéig zavartalan lesz a vízellátás Óbecsén”

Bácsföldváron és Péterrévén is jobb minőségű vizet ígérnek az illetékesek

Az új kút napokban befejeződött kifúrásával véget értek a vízkorlátozások Óbecsén, így nem lesz többé szükség a víznyomás időszakos csökkentésére. Se a nyár folyamán, se az év végéig nem lesz fennakadás a vízellátásban, az emeleti lakásokban és a város összes pontján normális lesz a víznyomás. Ezt Zoran Grbić, a Vodokanal Közvállalat igazgatója jelentette ki, miután befejeződtek a munkálatok a kúton.

A kútfúrással a közbeszerzésen nyertes belgrádi Geoinženjering BGP vállalatot bízták meg, amely nettó 3,8 millió dinárért végezte el a feladatot. A kút mindössze 82 méter mély, és másodpercenként 12 liter vizet tudnak kinyerni belőle, ami felülmúlja a szakemberek várakozásait.

Vuk Radojević polgármester a kút üzembe helyezése alkalmával elmondta: a beruházást a közvállalat finanszírozta, emiatt is és az eddig elért eredményei miatt is dicsérő szavakkal illette az egy évvel ezelőtt igazgatónak kinevezett Grbićet és csapatát. Radojević szerint ennyi idő alatt az új vezetésnek sikerült pénzügyileg konszolidálnia a vállalatot.

– Amióta Zoran Grbić vezeti a Vodokanalt, felelős, szakszerű, racionális munka folyik, ezért tudtak erre a beruházásra is pénzt előteremteni. Ők is és az önkormányzat is azon lesz, hogy jövőre még egy kutat kifúrhassunk Óbecsén. Az önkormányzat anyagilag már nem támogatja a közvállalatokat, de segítjük őket a pályázatokon, hogy minél több beruházási projektumot valósíthassanak meg. Azt szorgalmazzuk, hogy a közvállalatok költséghatékony működéssel tartsák fönn magukat. Ez a szerb kormány stratégiája is, amit mi 2013 óta alkalmazunk – jelentette ki a polgármester.

Vuk Radojević elmondása szerint a Vodokanal közvállalat és az önkormányzat közös munkájának köszönhetően sikerült egy új klórozórendszert beüzemelni az óbecsei vízgyárban, erre a tartomány tavaly 13,5 millió dinárt biztosított, kétmillió dinárt pedig az önkormányzat áldozott rá. Rövidesen megkezdődik négy óbecsei utca szennyvízcsatornájának a kiépítése is, és sikerült pályázati pénzt nyerni két új bácsföldvári klórozó kiépítésére is. A bácsföldváriak a beruházás után ugyanolyan jó minőségű vizet ihatnak majd, mint az óbecseiek, s erre várnak a péterréveiek is.

– Péterrévén nagy beruházásra készülünk. Elfogadhatatlan állapot, hogy a faluban még mindig sárga vizet használ a lakosság. Az önkormányzat a tartományi nagyberuházási igazgatóságtól 47 millió dinárt nyert erre a projektumra, és az önkormányzatnak még önrésszel sem kell hozzájárulnia. Most már csak az igazgatóság jóváhagyását várjuk a közbeszerzési eljárás megindítására – jelentette ki Radojević.

Ezzel kapcsolatosan a Demokrata Párt óbecsei szervezete sajtótájékoztatót tartott, ahol arról esett szó, hogy mely óbecsei projektumok érdekében folytatott a párt sikeres lobbitevékenységeket, ezek között említették a péterréveit is. Szerintük az önkormányzat sokat csúszik a projektummal, nem adta át az igazgatóságnak határidőre a közbeszerzésre vonatkozó dokumentációt, így annak jóváhagyása sem érkezhetett meg időben, ezért veszélyben forog a munkálatok december 31-i határidőre történő szerződésszerű teljesítése is. Vuk Radojević tegnap közleményben reagált az elhangzottakra, ebben cáfolta, hogy a DP lobbitevékenységének az eredménye lenne a támogatás.

A községben egyébként az óbecsei új kút kifúrása mellett egy óbecsei és egy mileševói kutat is revitalizáltak, és további két régi óbecsei kútra is ez a sors vár. A szakemberek szerint a zavartalan vízellátáshoz évente egy-két kutat kellene fúrni, de Óbecsén erre évek óta nem került sor.