2024. április 26., péntek

Ideiglenes megoldás a kerítés

November végéig kell elkészülnie a biztonsági határzárnak

A Magyar Honvédség építi a biztonsági kerítést a 175 kilométer hosszú magyar–szerb határszakaszon. Még nem lehet pontosan tudni, hogy három vagy négy méter magas lesz-e a NATO-dróttal ellátott akadály. A négyféle mintakerítés építése hétfőn kezdődött Mórahalomnál, tegnap Hende Csaba honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott a helyszínen. Hangsúlyozták: csak ideiglenes megoldásról van szó. A kormány keddi ülésén fog dönteni arról az egy vagy több kerítésváltozatról, amelyből megépül a határzár.

– A Magyar Honvédség minden szükséges képességgel rendelkezik az ideiglenes biztonsági határzár építéséhez – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön Mórahalmon.

A határzár mintaszakaszánál tartott sajtótájékoztatón a politikus elmondta, a kivitelezés tíz-tizenkét helyszínen elkezdődhet. A munkában a honvédség kilencszáz tagja vesz részt, a határidő november 30-a.

A mintaszakaszt négy különböző technikával építik meg, ezek közül választják ki azt az egyet vagy többet, amelyet alkalmazni fognak a teljes 175 kilométer hosszúságú magyar–szerb határszakaszon – tudatta Hende Csaba.

 ÁTMÁSZÁSOKKAL TESZTELIK

Pintér Sándor belügyminiszter közölte, az idén eddig 81 333 határsértő érkezett Magyarországra, több mint 80 ezer Szerbia felől. A kormány az európai gyakorlatot figyelembe véve döntött a határzár építése mellett – hangsúlyozta a belügyminiszter, hozzátéve: a kormány keddig határoz arról, hogy a kipróbált technológiák közül, melyik a legmegfelelőbb és anyagilag kivitelezhető.

A belügyminiszter az Index újságírójának a kérdésére elmondta, hogy átmászásokkal fogják tesztelni a négyféle kerítést, és lemérik, hogy melyiken mennyi idő alatt lehet átjutni.

A büntetés-végrehajtás fogvatartottai készítik az alapanyagot, a határzár építése pedig állami keretek között történik. A munka műszaki irányítója és szervezője a Honvédelmi Minisztérium, de szükség esetén a belügyi tárca közfoglalkoztatottakkal segítheti a kivitelezést – tudatta a belügyminiszter. A kivitelezés pontos költsége a technológia függvénye, a kormány az alapanyagokra és a közvetlen munkaköltségre 6,5 milliárd forintot különített el – tette hozzá. A korábbi hírek arról szóltak, hogy három méter magas lesz az akadály, de Pintér Sándor – amint a Magyar Nemzet írja – ismét négyméteres kerítést emlegetett.

A belügyminiszter kifejtette, ideiglenes határzár épül, melyet akkor számolhatnak fel, ha csökken az országra nehezedő migrációs nyomás. Az intézkedések célja, hogy a menedékkérelmet benyújtók, ne a zöldhatáron keresztül, hanem a törvényes utat betartva a határátkelőkön érkezzenek Magyarországra.

A politikus hangsúlyozta, Magyarország betartja a menekültjogi chartát és mindenkit befogad, aki jogosult a menekültstátuszra: az érkezők 8 százaléka volt ilyen.

 EGYMILLIÓ VÁLASZ

Kovács Zoltán kormányszóvivő elmondta, szerdán lejárt az illegális migrációval kapcsolatos nemzeti konzultáció határideje. Csaknem egymillióan küldték vissza a kérdőíveket, és a válaszadók elsöprő többsége egyetért azzal, hogy határozottabban kell föllépni a népvándorlás méreteit öltő illegális migrációval szemben. A kerítésépítés nem megoldás, de olyan szükséges és elkerülhetetlen lépés, amely megpróbálja törvényes és ellenőrzött keretek közé terelni az illegális migránsok áradatát – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

 SZERBIA IS BIZTONSÁGOS ORSZÁG

A határzár témaként szerepelt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján is.

– Különböző csoportokban, tömegközlekedési eszközökön, városokban és falvakban jelennek meg a migránsok, akik között olyanok is vannak, akik visszaélnek státuszukkal. A biztonsági határzár lehet, hogy nem alkalmas a népvándorlás megállítására, de az embercsempészet megakadályozására mindenképpen – mondta Lázár János, hozzátéve: egyes sajtóértesülések szerint esetenként a szerbiai rendőrség is együttműködik az embercsempészekkel. Lázár János a Magyar Hírlap tájékoztatása szerint kiemelte: a kormány minden eszközt igénybe vesz, hogy az illegális bevándorlók „ne szállják meg” Magyarországot. A kabinet Szerbiát, Görögországot és Macedóniát is biztonságos országnak tekinti, így vissza fogja ezekbe az országokba toloncolni azokat a bevándorlókat, akiket Németországból vagy Ausztriából küldenek vissza Magyarországra.