2024. április 26., péntek

Oda a rádió is

A B92 Rádióban is megszüntették az informatív műsorokat

Miután beszüntették azokat az informatív műsorokat, amelyek meghatározták és jelleget adtak a B92 TV-nek, most az 1989-ben alakított rádióra mértek csapást. A B92 Rádió valamivel több mint 10 állandó munkatársa, illetve a szerzői műsorok műsorvezetői, egy héttel ezelőtt e-mailben, vagy telefonon értesültek arról, hogy a munkájukra nincs a későbbiekben szükség.

– Tisztelt, valószínűleg értesült már arról, hogy a B92 Rádióban július 9-től, csütörtöktől változásokra kerül sor. Az esetleges félreértések elkerülése érdekében, a változások magukkal vonják a szerzői műsorok megszüntetését, köztük az Önét is. Köszönjük Önöknek a többéves együttműködést és az egyéni műsortartalmakat, amelyek felismerhetővé tették a B92 Rádiót. Sok sikert kívánok Önnek a továbbiakban – állt az alkalmazottakhoz eljuttatott elektronikus levélben.

Miša Stojiljković, az informatív műsor riportere és Biljana Vujasinović, az informatív műsor szerkesztője, 25 év munkaév után a rádió tájékoztató műsorainak megszűnésével a munkaközvetítő listájára kerülnek.

– Engem a személyügyi igazgatónő hívott fel, hogy tudassa, felmondást kaptam. Amíg telefonon beszélgettünk, kaptam egy SMS-t. A bankból jeleztek, hogy a számlámra megérkezett a végkielégítés – emelte ki Stojiljković.

– Mint bármelyik másik nap, akkor csütörtökön is miután megérkeztem a munkahelyemre, nekiláttam a híradó összeállításának. A híradó után, délután 4 óra után felhívtak a káderosztályra. Mindent előkészítettek. A hét végén, ma, holnap megkapom a szükséges papírokat, hogy a munkaközvetítőbe bejelentkezhessek – mondta Vujasinović.

A B92 Radió a ’80-as és a ’90-es években az engedetlenség szimbóluma volt Belgrádban, politikai szinten és a zene terén is. A polgárháború előszelében, Belgrádban, a Macedón utcában, az Ifjúsági Otthonban, egy csapat lelkes fiatal próbálta túlharsogni az állami média nacionalista retorikáját, épeszű embereket ültetett mikrofon elé és józan, urbánus hangokkal vette körül magát.

A tájékoztató műsorok leépítése már huzamosabb ideje tart. Többen elhagyták a rádiót. A B92 Rádió jellegzetes rockzenéje néhány nappal ezelőtt szólt utoljára.

A B92 Rádió és Televízió új tulajdonosa, egy görög üzletember, hamar megmutatta, hogyan szeretné a tévét és a rádiót is formálni. Először a tévében szűntek meg a szerzői műsorok, ezúttal pedig a rádióban is. A munkatörvény ugyan lehetővé teszi, hogy elektronikus kommunikáció útján mondjon fel a munkaadó a munkavállalónak, ám többen felteszik a kérdést, mi a helyzet az országos frekvenciával, amit a műsor-tanulmány alapján osztott ki az arra illetékes szerv.

Gordana Suša, az Elektronikus Szabályozó Testület (REM) tagja kiemelte, a monitoringgal megbízott csapat követi a műsort, és amennyiben az elüt a korábban átadott tanulmánytól, ami alapján a rádiónak és televíziónak odaítélték az országos frekvenciát, azt akár meg is vonhatják.

– Nem szeretnék semmit előre kijelenteni, de ha a B92 Rádió kizárólag zenei rádióvá válik, amiből nagyon sok van, mintegy 200 rádióállomás Szerbia területén, a REM felülvizsgálja a pillanatnyi állást és dönt majd arról, hogy szükség van-e arra, hogy még egy ilyen rádió szóljon országos frekvencián – mondta Suša.

Jelenleg ugyanis Miša Stojiljković szavai szerint csupán négy, öt címszót és az időjárás-jelentést olvassák be a híradóban, ami nem több egy percnél.

Sem az újságíró-egyesületek, sem pedig a szakszervezetek nem vették eddig védelmükbe a B92 Rádiót, így Gordana Suša szerint valakinek nagyon is érdekében áll megszüntetni a sajtószabadság egyik szimbólumát.