2024. április 26., péntek

A régi és az új találkozása

Bemutatták a Palicsi-tó régiójára vonatkozó turizmusfejlesztési főtervezetet

A Palicsi-tó régiójára vonatkozó átdolgozott turizmusfejlesztési tervezet bemutatásával megkezdődött az a harminc napon át tartó közvita, amely során várják a polgárok, vállalkozók, szakemberek építő jellegű hozzászólásait a tervezettel kapcsolatban. Ezt követően arról a városi képviselő-testület is vitázik majd. Amennyiben elfogadásra kerül, szeptemberben már a potenciális beruházókat lehetne felkeresni a kész dokumentummal.

– Hosszú évtizedek óta keressük azt az irányt, amely irányban Palicsot fejleszteni szeretnénk. Mindezt azért, hogy ismét a régi fényében tündököljön, hogy egyedi legyen az egész régióban. Nincs megvalósítás jól előkészített tervek nélkül. Kell egy második esély Palicsnak. A főterv újbóli kidolgozása az egyik legjelentősebb lépés Palics fejlesztésében. Ennek a tervnek a megvalósítása mindenekfelett prioritásnak számít – mondta Maglai Jenő, Szabadka polgármestere. 

Az idén megszületett főtervnek konkrét programjai és projektumai vannak, és adott feltételek és lehetőségek annak megvalósítására, hangsúlyozta Miljan Vuksanović, a polgármester tanácsadója.

– A fejlesztésnek három oszlopa van: a Palicsi- és a Ludasi-tó szanálása, a főterv megléte, hogyan fejlesszük Palicsot, valamint a geotermális kutak maximális kihasználása. A mi víziónk szerint Palics egy egyedi lokáció, ahová az emberek a boldogságért és az egészségük védelme, jóléte érdekében érkeznek. Az emberek azért térnek vissza Palicsra, mert ott jól érzik magukat. Egyértelmű a számunkra, hogy az egészségügyi turizmust kell fejlesztenünk – mondta bevezetőjében a szabadkai munkacsoport vezetője.

Predrag Radojičić a zágrábi Horwath HTL képviseletében ismertette a főtervet. A bemutató után a jelen lévő szakemberek, polgárok kérdezhettek is. Lapzártánkig többen azt sérelmezték, hogy a terv bemutatója egyáltalán nem volt részletező, nem prezentálták az elképzeléseket rajzokon, így a jelenlévőknek fogalmuk sem lehet arról, egy-egy szállodát pontosan hová, milyen környezetben és milyen kinézettel építhet fel a beruházó.

Radojičić a tervet ismertetve szólt Palics előnyeiről: a történelmi és kulturális háttérről, a jó elhelyezkedésről, a kereskedelmi környezetről, Szabadka közelségéről, a természeti, környezeti, építészeti adottságokról. A negatívumok kapcsán kiemelte, hogy évek óta nincs új beruházó, és le van maradva a konkurensekhez képest.

– Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az embereknek nincs pénzük. A terv erre is odafigyel, a szociális inklúzióra, az elérhetőségre. Palicsnak egy olyan imázs kell, amelyben egy fenntartható, de a környezetvédelmet előtérbe helyező, a kis- és középvállalkozásokra támaszkodó üzleti ágban kell fejlődnie, s nem utolsósorban az alföldi vendéglátás, a minőségi áru és szolgáltatás terén kell újat nyújtania – hangsúlyozta a szakember a terv bemutatásakor, s több alkalommal kiemelte, hogy 

Palicsnak a Pannónia megadesztinációjává kell válnia.

A terv három körre: arany, ezüst és bronz körre osztja a Palicsi-tópartot. Az arany körben az azonnal megvalósítható beruházások, tervek vannak, az ezüstben a másodlagos, a bronzban pedig a harmadlagos tervek. 

– Az első legfontosabb beruházás a spa turizmus lenne, ami egész évben látogatható lenne, négycsillagos szállodával, apartmanokkal. Ezenkívül fejlődhetne a kinti szórakoztató tartalom, a sétány. Ez összesen 33,4 millió eurós beruházás. A spa beruházás magánvállalkozás, a többi lehet részben helyi önkormányzati is – mondta Radojičić.

A főterv emellett például tervez golfpálya kialakítását, egészségügyi központ építését, új szállodákat, villákat, a Jezero és a Park Szállók felújítását, a Kisvendéglő bővítését, ami mintegy 5 millió euróba kerülne. A szállodai szobák átlagárát nyolcvan euróban határozták meg.

Továbbá Palicson és környékén a fejlesztések terén a következő ötletek szerepelnek a tervben: élménypark, tanyák, csárdák, madármegfigyelés, kerékpárút, sétaövezet. Fejlesztési projektumokat is magában foglal, amelyek többek között tartalmazzák a békovai reptér felélesztését, amelynek köszönhetően Palicsot a levegőből is meg lehetne tekinteni, vagy pedig a Palicsi Olimpia újraszervezését.

A főterv előirányozza, hogy Palics zöldövezet legyen, vagyis újrahasznosítható és geotermális energia felhasználásával épüljön meg minden.

A terv megvalósítása összesen 103 millió euróba kerülne a számítások szerint.

– A beruházások legtöbbje tíz év alatt megtérül, hatalmas lehetőség a munkahelyteremtés szempontjából, mintegy kétezer ember juthatna közvetlenül vagy közvetetten munkához, ezenfelül pedig még a szabadkai és a környékbeli emberek is a kisvállalkozásaikon keresztül – tette hozzá Radojičić.

Viktorija Aladžić, az Építőmérnöki Kar professzora hozzászólásában kiemelte, a bemutató alapján nem érthető, mi hol lesz.

– Hol vannak a képek, a rajzok, amelyek szemléltetik mindezt? Nagy csalódás nekem ez a bemutató. A szöveget olvasva és az előadás alapján arra jöttem rá, hogy mindez nem a szabadkai polgárokhoz szól, hanem azokhoz, akiknek nagyon sok pénzük van. Sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni azokra a sportokra, amelyeknek itt nagyobb hagyománya van, nem pedig a golfra – mondta a többi között a szakember.