2024. április 26., péntek
ÖKÖLVÍVÁS

Franciaországba és Ukrajnába került az Aranykesztyű

A szerbiai ökölvívók két ezüst- és két bronzéremmel, a magyarországi versenyzők pedig három arannyal, két ezüsttel és hét bronzzal zárták a Szabadkán megrendezett 33. Vajdasági Ifjúsági Aranykesztyű ökölvívótornát, amelyen 19 ország 165 ökölvívója lépett kötelek közé. A szerb csapatból ezüstérmet szerzett a szabadkai Veljko Gligorić a 49 kg-osok mezőnyében, valamint a zsablyai Andrea Milošević, aki a lányok 48 kg-os kategóriájában állhatott fel a dobogó második fokára. Bronzot 57 kg-ban Dajana Vidović és 64 kg-ban Damjan Grmuša nyert. Kőműves Péter, a Spartacus másodedzője a következőképp értékelte Gligorić szereplését, aki az első fordulóban skót, a másodikban és a harmadikban pedig kazah ökölvívót győzött le.

Gligorić a döntőben kicsit nehezen bokszolt. Lehet, hogy a fogyasztás miatt volt ez így, és azt sem szabad elfelejteni, hogy ez már a negyedik mérkőzése volt. A francia versenyző leiskolázta a szabadkai ökölvívót, Gligorićnak még nincs meg a kellő rutinja, a francián pedig látszik, hogy már több világversenyen vett részt. Versenyzőnknek utolsó éve volt ez az ifjúsági mezőnyben. Reméltük, hogy Memetović és Bačić után Gligorić is megszerzi az Aranykesztyűt – mondta Kőműves.

A magyarországi versenyzők közül Kiss Marietta, Cseri Gitta és Kontrecz Márk végzett az első helyen, Kiss Tünde és Szokol Fanni ezüstérmet szerzett, a dobogó harmadik fokára pedig Tar Sándor, Kozák László, Kalmár Beatrix, Róka Vanessza, Ocskó Anna, Takács Tímea és Pallás Szimonetta állhatott fel. Szabó Beáta, a magyar női válogatott vezetőedzője elégedett volt a lányok szereplésével.

Az eredmények önmagukért beszélnek, hiszen tíz versenyzőből kilencen érmet szereztek, megérdemlik a dicséretet, büszke vagyok rájuk. Négy hét múlva Keszthelyen rajtol az Európa-bajnokság, ez a verseny kitűnő felkészülési állomás volt. Az Eb-n minimum ennyi érmet várok a lányoktól, habár ott erősebb lesz a mezőny. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy több lány a sorsolás révén már érmet szerzett, ugyanis egyes kategóriákban kevesen indultak. Az Eb-n már nem lesz ilyen egyszerű dolguk, de ez a verseny egy olyan önbizalmat, olyan pluszt adott nekik, amivel úgy tudnak utazni az Eb-re, hogy majd ott is érmeket, akár aranyérmet szerezzenek – mondta Szabó.

Füzesy Zoltán, a férfiválogatott vezetőedzője kiemelte, hogy kitűnő képet kaptak arról, hol tartanak a felkészülésben.

Elsősorban a novemberi ifjúsági Eb-re készülünk, és addig minél több versenyre próbálunk eljutni. Jó a keretünk, tudjuk forgatni a versenyzőket, mindenkinek alkalmat adunk, és megnézzük ki, hogyan bokszol. Kiváló mezőny jött össze Szabadkán, hiszen kanadaiak, amerikaiak, kazahok, ukránok, oroszok is ringbe szálltak, plusz a hazaiak, akik nagy erőt képviselnek. A fiúk tapasztalatot gyűjthettek, amely hasznos lesz a későbbiek folyamán – mondta Füzesy.

A férfiak mezőnyében a legjobb hazai versenyzőnek Veljko Gligorićot választották meg, a legjobb külföldi ökölvívó az orosz Bibert Tumenov lett, a legtechnikásabb versenyzőnek a magyar Kothercz Márk bizonyult, az Aranykesztyűt pedig a 49 kg-os kategória győztese, a Gligorićot legyőző francia Billal Bennama kapta. A nők mezőnyében a legjobb hazainak a zsablyai Andrea Milošević bizonyult, a legjobb külföldi a lengyel Weronika Zakrzewska lett, a legtechnikásabb ökölvívónak a tajvani Nien-Chin Chent választották, az Aranykesztyű tulajdonosa pedig az 54 kg-ban diadalmaskodó ukrán Valerija Mancsak lett.

Győztesek, fiúk, 49 kg: 1. Billal Bennama (francia), 2. Veljko Gligorić. 52 kg: Stojan Mazur (kazah). 56 kg: William Stuart (skót)… 3. Tar Sándor. 60 kg: Hasen Azizbekov (kazah). 64 kg: 1. Kontrencz Márk (magyar)… 3. Damjan Grmuša (szerb). 69 kg: Bibert Tumenov (orosz)… 3. Kozák László. 75 kg: Louis Toutin (francia). 81 kg: Vladimir Uzunian (orosz). 91 kg: Márton Róbert (ukrajnai). +91 kg: Aleksandar Mraović (osztrák).

Lányok, 48 kg: 1. Aralim Majasszar (kazah), 2. Andrea Milošević (szerb), 3. Kalmár Beatrix (magyar). 51 kg: Anus Grigorjan (örmény). 54 kg: Valerija Mancsak (ukrán)… 3. Róka Vanessza (magyar). 57 kg: Kiss Marietta (magyar)… 3. Ocskó Anna (magyar) és Dajana Vidović (szerb). 60 kg: Ani Hovsepjan (örmény)… 3. Takács Tímea (magyar). 64 kg: Weronika Zakrzewska (lengyel), 2. Kiss Tünde (magyar). 69 kg: Cseri Gitta (magyar). 75 kg: Nien-Chin Chen (tajvani), 2. Szokol Fanni (magyar). 81 kg: Aida Ondas (kazah)… 3. Pallás Szimonetta (magyar).