2024. április 26., péntek

A görög válság tovább erősíti a svájci frankot?

A svájcifrank-hiteleket törlesztő polgároknak a valuta esetleges erősödésére is számítaniuk kell a görög pénzügyi helyzet miatt – figyelmeztetnek a gazdasági szakértők.

Véleményük szerint ugyanis a fenti forgatókönyv fog bekövetkezni, ha folytatódik az euró gyengülése, leginkább a görög válságból kifolyólag, amely egyébként az egész EU monetáris folyamatait is befolyásolja.

A szakemberek egyszerű képletet vázolnak fel: ha az euró tovább veszíti az értékét, a dollár és a frank erősödni fog.

Mint mondják, a közgazdaságtan egyszerű iskolapéldájáról van szó, hiszen a befektetők is a kiegyensúlyozott valutába konvertálják pénzüket.

Az érintett polgárok helyzetét tovább rontja az is, hogy a Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) februárban meghozott, kedvezményesebb törlesztési feltételeket szavatoló fizetésmodelljeire való féliratkozási lehetőség hivatalosan ebben a hónapban járt le. Mégis, a bankok többsége még mindig várja a betéteseket, hiszen a 18 600 illetékesből eddig csupán 700-an vették igénybe ezeket a szolgáltatásokat. Legtöbben azt a modellt választották, amely csökkentett frankalapú kamatok és árfolyam mellett teszi lehetővé a törlesztést. Ezzel a lehetőséggel a betétesek a visszafizetési határidőt is meghosszabbították. A kedvezményes kamatlábak és euróalapú törlesztési modell mellett pedig csupán 150 hiteles döntött.

Mlađan Kovačević gazdasági szakértő szerint a hazai bankok egyelőre nem tudnának orvosló intézkedésekkel előrukkolni, ha bekövetkezne az euró gyengülése.

– A legnagyobb kérdés az, hogy akkor a pénzintézetek mely valutához fognak nyúlni, sőt, az is, hogyan fognak hozzájutni. Szerbiával ellentétben a külföldi, például osztrák vagy francia bankok és illetékesek könnyebben megbirkóznak majd az innen származó kellemetlenségekkel, hiszen gazdagabb régiókról van szó.

Másrészt – figyelmeztet a szakember –, az euró értéktelenedése a dollár és a svájci frank erősödését eredményezi, és ez értelemszerűen meg fogja irántuk növelni a keresletet.

– Ez pedig további fejfájást és nehézségeket fog okozni azon polgároknak, akik már egyszer megjárták a svájcifrank-alapú hitelekkel. Kellemetlen helyzetről beszélünk, hiszen elsősorban a kedvezőbb kamatok miatt döntöttek a polgárok a frank mellett, most pedig szinte dupla annyi kamatot kell fizetniük, olyan valutában, amely növekvő tendenciát mutat a pénzpiacon – magyarázta Kovačević, aki rámutatott arra, hogy a frank erősödése csak nehezíteni fogja a franktörlesztők helyzetét.

Végül a szakértő úgy értékelte, hogy az érintettek két kedvezőtlen lehetőség közül választhatnak.

– A svájcifrank-alapú kölcsönökkel rendelkező polgárok vagy euróban fizetik tovább a részleteket, vagy kivárják a végét a svájci valuta áralakulásának. Mindkét esetben potenciális veszteséggel kell számolni – hívta fel a figyelmet a szakember.