2024. április 26., péntek

Megoldódott az apatini rejtély

Nem csalók jártak a segélyre szorulóknál

Miként már írtunk róla lapunkban, július 7-én és 8-án több bejelentés is érkezett az apatini szociális központba, hogy magukat az intézmény alkalmazottainak kiadó személyek fölkeresték a szociális juttatásokban részesülő polgárokat, személyes dokumentumaikat követelték tőlük. Egyebek közt az általános iskola elvégzéséről szóló bizonyítványt, és azzal fenyegetik őket, hogy ha ezt nem teszik meg, vagy nem nyújtják be utólag, elesnek a segélytől. Ráadásul a felkeresettekről fényképeket készítenek.

A Felnőttképzőbe toboroztak tanulókat (Fotó: Fekete J. József)

A Felnőttképzőbe toboroztak tanulókat (Fotó: Fekete J. József)

A panaszok nyomán a szociális központ igazgatója, Lenka Bojić közleményben fordult a közvéleményhez, amiben leszögezte, hogy a központ alkalmazottai nem gyűjtenek és nem ellenőriznek dokumentumokat a terepen, azokat az érintettek a segély kérelmezésekor az ügyfélszolgálatnak adják le.

A közleményben fölhívta az érintetteket, hogy ne adják át okmányaikat az ismeretleneknek, és ha találkoznak velük, jelentsék a rendőrségnek vagy a központnak.

A rejtélyes családlátogatók kilétére gyorsan fény derült, amiről a szociális központ igazgatója számolt be a 025info hírportálnak.

A segélyre szoruló apatini családokat a központ tudta nélkül a zombori Felnőttképző Általános Iskola munkatársai keresték meg azzal a szándékkal, hogy egy tagozatnyi, általános képzés nélküli felnőttet verbuváljanak, akiknek biztosítanák megszakadt tanulmányaik ingyenes befejezését, majd egyszerűbb szakmákra is kiképeznék őket. Kiderült az is, hogy az iskola évkönyve számára fényképeztek, amivel az oktatók aktivitását dokumentálják. A rejtély megoldódását követően a központ és az iskola egyeztetett, és abban állapodtak meg, hogy az iskola folytathatja a leendő diákok toborzását, de a munkatársaknak kitűzött azonosítót kell viselniük, pontosan el kell magyarázniuk jövetelük célját, és csak akkor fényképezhetnek, ha az alanyok ebbe beleegyeznek.

Az apatini szociális központ igazgatója megerősítette, hogy a jelenlegi akció semmilyen befolyással nincsen a szociális juttatások további folyósítására.