2024. április 26., péntek

Az EU a srebrenicai történések részletes kivizsgálását követeli

A régió és a nemzetközi közvélemény is elítéli a szerb kormányfő elleni támadást

Alapos, mindenre kiterjedő vizsgálatot követelt az Európai Unió nevében Federica Mogherini az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, az Aleksandar Vučić elleni támadás ügyében.

Közleményében teljeskörű vizsgálatot kér Bosznia-Hercegovinától és kiemeli, hogy a támadás megrontotta a megemlékezés szellemiségét.

A támadást több külföldi diplomata és tisztségviselő elítélte, köztük az Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége is, akik az erőszak helyett a béke útjának folytatására szólítottak fel.

Ćamil Duraković Srebrenica polgármestere azt mondta, a vizsgálat kideríti majd, hol történtek mulasztások a rendezvény szervezése közben.

„Az aki a kormányfőre támadt, egyben megtámadta ezt a szent helyet és azokat az áldozatokat is, akiket ma helyeztünk örök nyugalomra. Ez foltot ejtett ezen helyen” – mondta.

Elhatárolódva a támadóktól, Duraković elmondta, ma Potočariban 60 ezer ember volt jelen, a támadásban pedig 10-15 személy vett részt, ami csepp a tengerben.

Mint mondta, miután Boris Tadićnak nem kellett semmi hasonlót átélnie, nem is gondoltak rá, hogy ilyesmi megtörténhet. Hozzátette, a rendőrség, a szolgálatok és az ügyészség dolga a teljes körű kivizsgálás.

Munira Subašić Srebrenicai Anyák egyesület elnöke azt mondta, ez nem Aleksandar Vučić, hanem az áldozatok ellen elkövetett támadás volt és az sem jelent kifogást, hogy egy csoport huligán volt az elkövető.

A Tanjugnak telefonon nyilatkozó Subašić azt mondta, minden békésen kezdődött, ő és a szervezet többi tagja üdvözölték Vučićot és a hajtókájára tűzték a már említett srebrenicai virágot. Csalódottságának hangot adva azt mondta, sajnálja a történteket, és sajnos visszacsinálni már nem lehet.

Muamer Zukorlić a Szerbiai Iszlám Közösség vezetője is elítélte a szerb kormányfő elleni támadást, hozzátéve, reméli, hogy mindezek után is folytatja Vučić a bosnyákokkal való megbékélés politikáját.

Zukorlić abszolút elfogadhatatlannak tartja a mai támadást amely az iszlám tanítással és a bosnyák muzulmánok hagyományaival is ellentétes. A bosnyákoknál a vendég szent és védelmet élvez, tette hozzá.