2024. április 26., péntek

„Vučić veszélyben van”

Szombaton Belgrádban nyilvános rendezvényen nem lehet megemlékezni a srebrenicai népirtásról

A belügyminisztérium döntése nyomán szombaton nem lehet megtartani az előre bejelentett gyülekezéseket. Ezek legtöbbjén a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulójáról kívántak megemlékezni, ám tekintettel a szervezők meglehetősen eltérő profilú tevékenységére, feltehetőleg igencsak különböző módon.

Nebojša Stefanović belügyminiszter elmondása szerint a biztonsági feltételek és kockázat felülvizsgálatát követően döntöttek a gyülekezéstilalomról. Jó lenne, ha senkinek sem fordulna meg a fejében a tilalom ellenére megtartani valamelyik rendezvényt, mivel a rendőrség egyetlen gyülekezést sem tolerál, emelte ki Stefanović.

– Korábban öt rendezvény megtartását kérvényezték a rendőrségtől. A rendezvények szervezői a Fogadalomtevők, a Dveri, a Fiatalok Emberi Jogi Kezdeményezése, az Elraboltak Családjainak Egyesülete és Nikola Aleksić polgár lettek volna. A belügyminisztérium számára minden egyes polgár biztonsága fontos, így meg kell akadályoznunk, hogy zavargások legyenek bármelyik szerbiai városban. Tekintettel a régióban uralkodó, összetett helyzetre, arra az álláspontra jutottunk, hogy egyedül a gyülekezések betiltása garantálja a békét és a biztonságot Szerbiában. Senki nem vádolhat azzal bennünket, hogy nem engedjük érvényesülni a demokráciát, hiszen az elmúlt hét napban Szerbia-szerte huszonhárom rendezvényen emlékeztek meg a srebrenicai gaztettről. Mutassanak a régióban egyetlen olyan másik országot, ahol ilyen módon emlékeznek meg a másik nemzetek áldozatairól – fogalmazott Stefanović.

Egyesek fejlődnek, mások nem változnak

Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke biztos benne, hogy Aleksandar Vučić miniszterelnök a megemlékezésen való részvételét követően jobbá válnak a Szerbia és a régió országai közötti kapcsolatok. A régióban továbbra is nagy a bizalmatlanság Vučićtyal, Tomislav Nikolićtyal és Ivica Dačićtyal szemben, hiszen meghatározó szerepet játszottak a kilencvenes évek történéseiben, ezért különösen fontos, hogy éppen Vučić vesz részt a megemlékezésen, értékelte Čanak.

– Egyesekkel szemben van alapja a bizalmatlanságnak, másokkal szemben viszont nincsen. Mindenkinek jogában áll megváltozni, ugyanakkor senkinek nem áll jogában elvárni, hogy tetteit ne vegyék észre. Ez hihetetlenül fontos. Nem értem a szerb államvezetésben jellemző kettős mércét. A miniszterelnök bizonyos lépéseit egyszerűen nem lehet nem támogatni, ugyanakkor Tomislav Nikolić semmit nem változott. A kilencvenes években csetnik vajdává kiáltották ki és ezen tisztségéről soha nem mondott le. Ez viszont nem akadályozta meg abban, hogy Moszkvában részt vegyen a fasizmus feletti győzelem alkalmából szervezett felvonuláson, sem abban, hogy egészen felfoghatatlan módon levelet írjon a brit királynőnek – fogalmazott Čanak.

A belügyminiszter arra is kitért, hogy Aleksandar Vučić miniszterelnök részvétele a szombati, központi megemlékezésen a Srebrenica melletti Potočariban rendkívül kockázatos. A szerbiai biztonsági erők arról értesültek, hogy Srebrenicában és környékén már most nagyszámú, szélsőséges nézeteket valló személy tartózkodik, magyarázta Stefanović, mondván, hogy minderről tájékoztatták a kormányfőt, akinek el kell döntenie, hogy a biztonsági kockázat ellenére is részt vesz-e a megemlékezésen.

– A srebrenicai megemlékezés előtt egy nappal rendkívül összetett a biztonsági helyzet. Nagyszámú szélsőséges részvételére számítunk, közülük egyesek már most a település környékén tartózkodnak. A megemlékezésen várhatóan több mint 50 ezer ember vesz részt, ekkora tömeget egyszerűen nem lehet teljes mértékben felügyelni. A hangulat felforrósodott, a bosznia-hercegovinai sajtó pedig csak tovább gerjeszti a feszültségeket, azaz az elmúlt napokban megjelenő írásokból az Aleksandar Vučić- és a Szerbia-ellenes türelmetlenség a jellemző – taglalta Stefanović.

Vučić csütörtökön még azt mondta: tisztában van vele, hogy mekkora kockázattal jár a részvétele a megemlékezésen, ez azonban nem gátolja meg abban, hogy Srebrenicába utazzon.

A szerbiai civil szervezetek java része egyetért azzal kapcsolatban, hogy a belügyminisztérium nem biztonsági, hanem politikai okokból kifolyólag tiltotta be a szombati gyülekezéseket a fővárosban.

Maja Stojanović, a Polgári Kezdeményezés képviselője elsősorban az úgynevezett Hétezer elnevezésű rendezvény miatt tartja sajnálatosnak, hogy a belügyminisztérium ilyen döntést hozott.

Mert most tükör által homályosan látunk”

A Nők Feketében aktivistái pénteken az elnökségi palota előtt performansszal emlékeztek meg a srebrenicai áldozatokról. Az aktivisták húsz tükröt tartottak maguk előtt. Ezzel arra kívántak utalni, hogy Szerbia csupán tükörben és homályosan látja a srebrenicai történéseket. A nők transzparensein a „Felelősség”, „Szolidaritás”, „Nem feledjük” és a „Július 11. legyen a srebrenica népirtás emléknapja!” feliratok voltak olvashatóak.

A szóban forgó rendezvény szervezői azt tervezték, hogy szombaton a Szerbiai Képviselőház épülete előtt szimbolikusan, a srebrenica áldozatok számát tükrözve, hétezer ember fekszik végig az aszfalton. Stojanović szavai szerint az állam nem tartja tiszteletben az ország alkotmányát és a szabad gyülekezési jogot. Egy olyan rendezvény, amely legfeljebb három percet venne igénybe, és amely során az emberek lefeküdnének az aszfaltra, csak nagy fantáziával jelenthet biztonsági kockázatot, nyomatékosította Stojanović.

A Fiatalok Emberi Jogi Kezdeményezése is egyetért ezzel a meglátással. Az állam egyértelműen bizonyította, hogy továbbra sem képes szembesülni háborús múltjával, áll a szervezet közleményében.