2024. május 2., csütörtök
TENISZ

Đoković–Federer negyvenedszer!

A londoni All England Lawn Tennis Club két teljes jogú tagja küzd meg vasárnap 15 órától a wimbledoni torna serlegéért. Ennek a klubnak a pályáin rendezik meg ugyanis a füves Grand Slamet, a bajnokok egyik jutalma pedig a tagsági könyv, amelynek birtokában bármikor beléphetnek a kapuin, és pályát is használhatnak. A két klubtag egyike a címvédő és világelső Novak Đoković, a másik pedig a minden idők legjobbjának tartott Roger Federer lesz. A döntőt vasárnap 15 órától rendezik meg, s ez lesz Đoković és Federer 40. találkozója. Roger 20:19-re vezet, tehát vagy növeli az előnyét, vagy Novak először állítja egyenlőre a mérleget.

Đoković három, nem kimondottan könnyű játszmában győzte le a francia Richard Gasquet-t, amivel Londonban negyedszer, összesen pedig 18. alkalommal játszhat zárómeccset a nagy tornákon. A végső győzelem a harmadik wimbledoni titulust jelentené, és az összesen 9. GS-trófeát. A csaknem hat évvel idősebb Federer 10. wimbledoni döntőjében a 8. serlegre pályázik. A döntő eredményétől az is függ, hogy hétfőn Đoković 2580 vagy 4180 pontos előnnyel vezeti-e a világranglistát.

Federer kiváló játékkal rukkolt ki, és így végtelenül elszomorította a brit szurkolókat, akik Andy Murray második londoni diadaláról álmodoztak, kedvencük azonban ezúttal tehetetlennek bizonyult az elemében levő svájcival szemben. Roger lelkierejének bizonyítéka, hogy mindhárom játszmában az utolsó játékban nyerte el a skót adogatását.

A női egyes küzdelmei szombaton zárulnak. A 15 órakor kezdődő döntőben a 33 éves világelső amerikai Serena Williams a 21 éves spanyol Garbine Muguruzával mérkőzik. Közöttük óriási a különbség, hisz Serena máris minden idők egyik legjobbja, s ma 6. wimbledoni, összesen 21. Grand Slam-trófeájára tör, míg a spanyol rövid, de sikeresnek indult pályafutása első nagy döntőjében szerepel. Ennek megfelelően az amerikai a mérkőzés kimondott esélyese, viszont Muguruza azon kevesek egyike, akik nagy tornán már győzni tudtak neves riválisuk ellen. Ez lesz a negyedik meccsük, Serena 2:1-re vezet. Az amerikai mindkétszer az Australian Openen, 2013-ban és az idén nyert, Muguruza pedig tavaly keltett nagy meglepetést, amikor a Roland Garroson 6:2, 6:2-re győzött a 2. forduló meccsén.

WIMBLEDON. – Elődöntő, férfiak: Đoković–Gasquet 7:6, 6:4, 6:4, Federer–Murray 7:5, 7:5, 6:4.