2024. április 30., kedd
MAGYARKANIZSA

Községi ösztöndíjak a sporttehetségeknek

A magyarkanizsai városháza dísztermében csütörtökön délelőtt aláírták az idei sportösztöndíjak odaítélését igazoló szerződéseket. A tavalyi évhez képest megnövelt keretösszeg az idén egymillió dinár, amelyen húsz fiatal sporttehetség osztozik.

Az ösztöndíjra minden községi sportegyesület két-két, 12 és 24 év közötti sportolót jelölhetett. Az odaítélt ösztöndíjak összege egyénenként aszerint változik, hogy ki hány pontot kapott a már korábban elfogadott pontozási szabályzat alapján. A költségvetési támogatásra természetesen csak a magyarkanizsai községben élő és községi klubokban versenyző fiatalok számíthattak, olyanok, akik eddigi eredményeik alapján már megszerezték az ígéretes sporttehetség státust.

A pályázatokat elbíráló bizottság javaslata értelmében tizenkét községi sportegyesület húsz tehetséges fiatal sportolója részesült sportösztöndíjban. Közöttük olyanok is, akik a korosztályos szerb válogatott állandó tagjai, és eredményeiket a nemzetközi porondon is jegyzik. A névsoron van egyebek mellett Miladinov Strahinja és Raffai Péter, a magyarkanizsai Partizan Atlétikai Klub kiválóságai, Vrábel Ákos és Slejher Tamás birkózótitánok, Poberai Anett és Sziveri Rita, a nagyszerű kajakoslányok, Fejős Anna magyarkanizsai és Csikós Kata horgosi asztalitenisz-reménység, Nagy Balázs és Szecsei Viktor cselgáncsozók, Gojkov Sára és Beharović Enis hosszútávúszók vagy éppen Balázs Bettina és Terényi Emese, a Metalmania Női Labdarúgóklub erősségei.

Az ünnepélyes szerződés-aláíráson a fiatalokat Huzsvár Ervin polgármester-helyettes köszöntötte, aki elégedettségének adott hangot, hogy az ösztöndíjazottak névsorában olyanokkal is találkozott, akiket már az év sportolóinak kihirdetésekor megismerhetett, ami azt igazolja, hogy a bizottság jól döntött, az ösztöndíjak méltó helyre kerültek.

Krekuska Róbert, a Községi Tanács ifjúsági és sportmegbízottja az ösztöndíj jelentőségét ecsetelve reményét fejezte ki, hogy a fiatalok elsősorban a sportra, sportfelszerelés vásárlására költik majd a kapott összeget. Arra kérte őket, hogy fiatalabb klubtársainak is mondják el, hogy községi sportösztöndíjat kaptak, hogy azok is megértsék, érdemes sportolni, és áldozatot hozni az eredményekért.

A tanácstag elmondta azt is, hogy a sportolók az előre elfogadott pontozási szabályzat alapján elért pontszámaiktól függően 2700-tól 6000 dinárig terjedő havi ösztöndíjban részesülnek. A pontozáskor elsősorban azt vették figyelembe, hogy az ifjú sporttehetségek olimpiai sportágban versenyeznek-e, milyen nemzetközi és milyen hazai eredményeket értek el, és azok milyen minősítéssel bírnak. A szerződéseket az ösztöndíjazottak mellett klubjaik felhatalmazott képviselői, kiskorúak esetében pedig a fiatalok szülei is aláírták.