2024. április 26., péntek

Lehetőség a falunak

Bajsa lakosságának több mint fele a helyi járulék bevezetése mellett szavazott – A tanácselnök szerint hamarosan elkezdődhetnek az új fejlesztések

Amint már hírül adtuk, Bajsán vasárnap ért véget a helyi járulék újbóli bevezetésére vonatkozó népszavazás, amely június 21-én, vasárnap kezdődött. A bajsai helyi közösség második alkalommal szervezte meg a szavazást, ugyanis a tavalyi év végén nem járult elegendő polgár az urnák elé. Emiatt január elsejétől megszűnt a helyi járulék. A mostani szavazáson már megvolt a szükséges létszám, a 2024 bejegyzett szavazópolgárból 1212-en adták le a voksukat. A szavazók döntő többsége, 1061-en a helyi járulék bevezetésére voksolt, ami azt jelenti, hogy 2025-ig ismét lesz helyi járulék Bajsán.

Lackovics Károly, a helyi közösség tanácsának elnöke elégedett a népszavazás eredményével, és elmondta, hogy a pozitív eredménynek köszönhetően számos fejlesztés megvalósítására nyílt lehetőség.

– A polgárok több mint 52 százaléka igennel szavazott, ez új lehetőséget, új lendületet kell, hogy adjon a falu fejlesztésének. A helyi járulékot azokra a dolgokra fogjuk fordítani, amelyekről már a falugyűlésen is szó volt: a park és a medence felújítására, a járdák és a közvilágítás javítására, valamint árkolásra. Ezek már folyamatban vannak, a tervdokumentációk már készülnek, és remélhetőleg a munkálatok is hamarosan elkezdődhetnek. Korábban a polgárok részéről kritikákat kaptunk a helyi járulék felhasználásának átláthatóságára vonatkozóan. Fontosnak tartjuk, hogy mindennel elszámoljunk, ezért minden évben január végén nyilvánosan bemutatjuk az előző évi elszámolást és ismertetjük az adott évre vonatkozó terveket – számolt be a tanácselnök.

Plohl Edvin, a topolyai községi képviselő-testület elnöke és a bajsai helyi közösség tanácsának tagja köszönetet mondott a polgároknak, amiért bizalmat szavaztak a falu vezetésének.

– Most a falu vezetésén áll, hogy minél nagyobb százalékban megfeleljen azoknak az igényeknek, amelyeket a polgárok a falugyűlésen is megfogalmaztak. Természetesen prioritást képez a vízvezeték-hálózat felújításának a befejezése, valamint a vízelvezető árkok kitisztítása. Terveink között megemlíteném a közvilágítás karbantartását, illetve felújítását, a rendezvények, a civil szervezetek, az oktatási intézmények és a történelmi egyházak támogatását – mondta el Plohl.

A helyi közösség az új helyi járulékot előre megfogalmazott célokra fogja fordítani. Az utak, határutak, járdák és közterületek kiépítésére és karbantartására 15 százalékot, a közvilágításra és annak karbantartására 20 százalékot, a vízvezeték-hálózat és a közhasznú épületek kiépítésére és karbantartására 25 százalékot, a civil szervezetek, sportegyesületek, egyházi közösségek, oktatási intézmények, újszülöttek és nyugdíjasok támogatására, valamint a helyi közösség működési költségeire pedig 40 százalékot szántak. És hogy ki mennyit fog fizetni? A személyi jövedelmek 3 százalékát vonják le helyi járulékként, és az önálló tevékenységből származó bevételeknek szintén 3 százalékát. A mezőgazdasági termelőknek holdanként 15 kilogramm búza árát kell befizetniük, a folyó évben érvényes árak szerint, a nyugdíjasoktól pedig a nyugdíj 1 százalékát fogják levonni. Ez utóbbi esetben a helyi járulék fizetése önkéntes alapú, vagyis a nyugdíjasoknak külön alá kell írniuk, ha szeretnék fizetni.